Pravilna prehrana je ključ do dobrega počutja, boljše telesne zmožnosti in zdravja.  Da lahko dlje časa ostanemo zdravi, je dobro, da pazimo iz katerih sestavin je hrana narejena, koliko jo dnevno zaužijemo, na kakšen način jo pripravimo in da pri tem pazimo na ritem prehranjevanja.

Zato vsako leto 16. oktobra že v več kot 150 državah obeležujemo Svetovni dan hrane, katerega je v okviru Združenih narodov pred 77 leti ustanovila svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO). Vsako leto organizacija določi temo svetovnega dneva hrane. Letošnja tema je:

»Nihče naj ne ostane lačen.«

Na tem dogodku sodelujejo tudi številne druge organizacije, ki se ukvarjajo z varnostjo preskrbe s hrano, zmanjšanjem lakote ter porabo uravnotežene prehrane za izboljšanje zdravja.

Tako imamo tudi na naši šoli vsako leto za ta dan v okviru naravoslovnega dne različne izobraževalne in kulinarične dejavnosti. K sodelovanju povabimo tudi zunanje goste, ki nam vedno kaj novega povedo in nam pomagajo izboljšati naš odnos do hrane. Spoznavamo tudi okoliške kmetije in proizvajalce hrane, ki nam predstavijo svojo panogo in različne načine pridelave ter predelave hrane.

Ker se veliko ljudi na svetu sooča s hudo lakoto in ker mnogi zaradi nje umirajo, želi Svetovni dan hrane osveščati in privabiti pobude za pomoč ljudem z vsega sveta pri reševanju vprašanj, povezanih z lakoto. Veliko ljudi v državah v razvoju je odvisnih od kmetijstva kot vira njihovega preživetja.

Svetovni dan hrane smo na šoli  obeležili v petek v okviru naravoslovnega dne za učence od 6. do 9. razreda. Ogledali smo si video o komercialno pridelani hrani, kako jo pridelujejo in iz česa je narejena.

Ker je del zdravega prehranjevanja tudi tekočina, sta nam gostji iz NIJZ-ja povedali več o pomenu pitja tekočin, katere pijače vsebujejo največ sladkorja in kakšen ima vpliv pitje sladkih in energijskih pijač na naše zdravje.

Ogledali smo si tudi kmetijo Smuk, kjer smo izvedeli več o ajdi, kako jo pridelujejo in predelajo v moko. Poskusili smo tudi totrovo seme, iz katerega pridelujejo olje, ki je dobro za našo prebavo.

Zanimiva nam je bila tudi vzreja prašičev, ki se predvsem v enem od najmodernejših hlevov v Evropi gojijo za pridelavo mesa.

Z učenkami 6. in 8. razreda smo pripravili jabolčne mafine, s katerimi smo presenetili učence nižje stopnje.

 

Besedilo pripravili: učitelj Blaž in učenci Jana, Eva in Jure

 

Šentjanž pri Dravogradu, 18. 10.2022

 

Skupno 132 obiskov, današnjih obiskov 1