Pravilna prehrana in pravilna hidracija telesa sta ključ do dobrega počutja, boljše telesne zmožnosti in zdravja. Da lahko dlje časa ostanemo zdravi, je dobro, da pazimo iz katerih sestavin je hrana narejena, koliko jo dnevno zaužijemo, na kakšen način jo pripravimo in da pri tem pazimo na ritem prehranjevanja. Seveda, pri tem ne smemo pozabiti popiti dovolj vode.

16. oktobra je bila v okviru Združenih narodov  ustanovljena svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo FAO ( Food and Agriculture Organization). Zato smo na ta dan pripravili prispevek za šolski radio SVETOVNI DAN HRANE.

Tema letošnjega svetovnega dneva je bila:

»Voda je življenje, voda je hrana. Nihče ne sme biti pozabljen« / »Water is life, water is food. Leave no one behind.«

Ker je voda ključnega pomena, ne samo za naše življenje temveč tudi za pridelavo ter predelavo hrane, smo temo izkoristili za pripravo na tradicionalni slovenski zajtrk (slogan: »Zajtrk s kruhom – super dan!«) in se v sredo, 18. 10. 2023, peš odpravili z učenci 6. razreda na turistično kmetijo Jeglijenk.

Na kmetiji Jeglijenk so nas toplo sprejeli, nam razkazali kmetijo in dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo. So ekološka kmetija, ki se predvsem ukvarja s pridelavo in predelavo domačih dobrot ter nudi tudi kulinarične in turistične storitve. Spoznali smo:

  • domače živali kot so domače »kosilnice« ovce, edino slovensko avtohtono pasmo krško-poljskega prašiča (za pridelavo mesa), mešance švicarskega rjavega goveda, različne pasme kokoši, čebele,…
  • omenili smo tudi pridelavo domačega sadja in zelenjave (jabolka, paradižnik, aronija, solata, krompir itd.),
  • domače dobrote – kruh, testenine, jabolčni sok, suhomesni izdelki,…
  • pripravo in peko piškotov in
  • imeli smo tudi degustacijo teh dobrot.

Kmetija ni samo ekološko usmerjena iz vidika pridelave in predelave hrane, temveč ima tudi sojo čistilno napravo, iz katere bi lahko pili čisto vodo.     

Po končanem ogledu kmetije smo se vrnili nazaj v šolo, kjer smo spoznali različne vrste kruha: kruh z drožmi (pirin in koruzni), mešani kruh Juretove babice in bananin kolač. Bananin kolač in kruh z drožmi smo pripravili sami.

Naravoslovni dan smo zaključili s predavanjem učiteljice Katje, ki nam je približala stisko otrok ob pomankanju vode in hrane v Afriki.

Besedilo pripravil: učitelj Blaž

Skupno 107 obiskov, današnjih obiskov 1