Letos smo se z fotografskim natečajem pridružili vseslovenski akciji »Pokloni čas, polepšaj dan«. Akcija je potekala ob mednarodnem dnevu starejših, ki smo ga obeležili prvega oktobra. Na razpis so prispele fotografije, ki pripovedujejo zgodbe medgeneracijskih odnosov, odnosov babic in dedkov s svojimi vnuki.

Fotografije je ocenila strokovna komisija, v kateri so bili: znani koroški fotograf Tomo Jeseničnik, mladi fotograf Aljaž Sešel in učiteljici Mateja Petek in Katja Krejan.

Nagrajenci so:

ČETRTO mesto je zasedla fotografija z naslovom Levo ali desno avtorja Jakoba Peršeta.

Jakob je o svoji fotografiji zapisal: “Z babico in dedijem je najbolj fajn, ker se skupaj odločamo. Čeprav je ponavadi tako, kot rečeva midva s sestro. Ampak smo na koncu vedno vsi zadovoljni.”

TRETJE mesto je zasedla fotografija Ku ku, poglejte nas avtorice Enje Ramšak.

Enja pravi: “Z mojo bico sva luščili in sortirali fižol. Pri tem sva se veliko pogovarjali. Druženje s starimi starši je fajn.”

DRUGO mesto je zasedla fotografija Štiri generacije avtorice Enne Nenadić.

Enna je o svoji fotografiji zapisala: “Na sliki smo štiri generacije – jaz, moja mama, deda in pradeda. Slika prikazuje, kako se ljudje staramo. Med mano in mojim pradedom je 82 let razlike. Zato je še posebej pomembno da svoj prosti čas namenimo starejšim in jim tako polepšamo njihov vsakdan. Jaz sem še posebej rada v družbi pradedka in poslušam njegove življenjske zgodbe.”

PRVO mesto si letos delita dve fotografiji in sicer:

Fotografija z naslovom Trenutki povezujejo generacijo, avtorja Tiana Ocepeka in fotografija z naslovom Združitev dveh tisočletij avtorja Maksa Kušeja.

Tijan je o svoji zmagovalni fotografiji zapisal: “Druženje starih staršev in mlajših generacij ob ustvarjanju nas povezuje. Mlajši se naučimo modrosti starejših. Starejši pa z veseljem prenašajo znanje na nas mlajše. Ko združimo modrost starejših in ideje mlajših, nastanejo čudovite stvari. S tem se tradicija nadaljuje in se prenaša iz  roda v rod.”

Maks pa pravi: “Fotografija  prikazuje potovanje iz preteklosti v sedanjost. Ta pot je dolga 80 let. Razlika med takrat in sedaj je zelo opazna. Pomembno pa je, da poklonim čas nekomu, ki ga imam rad in to je moj pradeda. Združujeta pa naju ista kri in isto ime.”

Vsem sodelujočim čestitamo za sodelovanje in izvrstne fotografije. Vse fotografije si lahko ogledate na razstavi v šoli in na spodnjem linku.

Renata Sešel

https://video.arnes.si/watch/mywld7bckljg

Skupno 79 obiskov, današnjih obiskov 1