Generalna skupščina Združenih narodov je 29. september razglasila za mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Obeleževanje tega dne je pomembno za ozaveščanje o razsežnosti težave in morebitnih rešitvah na vseh ravneh.
V EU se vsako leto zavrže skoraj 59 milijonov ton hrane (131 kg na prebivalca), katere tržna vrednost je ocenjena na 132 milijard evrov. Več kot polovica odpadne hrane (53 %) se zavrže v gospodinjstvih.
V okviru organizirane šolske prehrane dajemo posebno pozornost odgovornemu odnosu do hrane. Na naši šoli bomo vse dni v letu, posebej pa še ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani, posvetili posebno pozornost.
Z učenkami smo:
- pri malicah in kosilih cel teden spremljali (tehtali) količino odvržene hrane,
- pripravili družabno igro, ki jo lahko preizkusite v avli šole in z njenimi nasveti zmanjšate količino odpadne hrane,
- izbrali smo jed na šolskem jedilniku, katero bomo vso pojedli ter
- za šolsko stran pripravili kratko predstavitev o omenjenem dnevu.
Zmanjšate količino odpadne hrane lahko že tudi z naslednjimi nasveti:
- NASVET: PROSI ZA MANJŠO PORCIJO, saj vedno lahko prosiš za več.
- NASVET: NE ZAVRZI OSTANKOV HRANE, lahko jih preprosto pogreješ in poješ kasneje.
- NASVET: KUPUJ PREMIŠLJENO, izogni se prekomernemu nakupovanju hrane in načrtuj nakupe.
- NASVET: KUPUJ ”GRDO” SADJE IN ZELENJAVO, tudi če je drugačne oblike ni nič manj kvalitetna.
- NASVET: PREGLEJ SVOJ HLADILNIK – zato da bo hrana ustrezno shranjena in dlje časa sveža, je treba hladilnik nastaviti na primerno temperaturo
- NASVET: KUPUJ PAMETNO – kupljeno hrano shranimo v hladilnik, da bo spredaj hrana, ki se prej pokvari in zadaj hrana z daljšim rokom uporabnosti.
- NASVET: POZANIMAJ SE, KAJ POMENIJO DATUMI NA EMBALAŽI. Datumi na embalaži ti povejo do kdaj je hrana uporabna. Zaupaj svojim čutom: OPAZUJ, VOHAJ in OKUŠAJ.
- NASVET: ODPADKE SPREMENI V KOMPOST – kompostiraj sadne in zelenjavne olupke.
- NASVET: DELITI POMENI POMAGATI – diniraj tistim, ki hrano potrebujejo.
Upam, da boste skozi naše aktivnosti lažje razumeli pomen hrane in premišljeno zagrizli v vsak grižljaj.
Besedilo pripravil/e: učitelj Blaž in učenke 7. a razreda