V ponedeljek, 17. 4. 2023, smo imeli z učenci 9. razredov zadnji naravoslovni dan. Obiskali smo regijski center za ravnanje z odpadki Koroške Kocerod, kjer smo spoznali njihovo delo, pomen zbirnih centrov in predvsem smo okrepili svoje znanje na področju ekologije. Ogledali smo si vse njihove obrate: zbiralnico odpadkov, sortirnico, odlagališče ostalih odpadkov, kompostarno z mikrobiološko razgradnjo in zaključili v centru ponovne uporabe. Predvsem nas je presenetil čist zunanji videz okolja (cvetlične in sadne gredice, ribnik, parki in zelenica).

 

Ker njihov center ponovne uporabe šele pridobiva na pomenu, smo si delo in poslanstvo podobnega centra ogledali v Velenju. Spoznali smo, kako iz starega narediti novo uporabno stvar, ki kot končni izdelek ni preveč draga. Marsikdo je tam zase našel tudi kaj uporabnega.

 

Naravoslovni dan smo zaključili z ogledom Velenjskega jezera, ki je nastalo kot posledica izkopavanja lignita in je danes kljub v preteklosti svoji »mrtvi podobi« eno od glavnih naravnih, športnih in rekreacijskih središč mesta Velenje.

 

Besedilo pripravil: učitelj Blaž 

 

Skupno 116 obiskov, današnjih obiskov 1