V tem šolskem letu je v okviru Turistične zveze Slovenije potekal 37. festival Turizmu pomaga lastna glava.  Učenci smo ustvarjali na temo Športna doživetja bogatijo mladinski turizem. Naša naloga je bila razširiti športno aktivnost v svojem kraju in jo popestriti s turistično ponudbo za mlade.

Na naši šoli smo pripravili nalogo z naslovom Grta, dovta, naokolo – trail tek po mejah krajevne skupnosti Šentjanž pri Dravogradu. Naša ideja je razširiti praznik krajevne skupnosti in k ponudbi športnih aktivnosti dodati še trail tek po mejah krajevne skupnosti.

Naloga je razdeljena na teoretični in raziskovalni del. V teoretičnem delu smo najprej opisali KS Šentjanž pri Dravogradu in krajevni praznik ter mladinski turizem. V nadaljevanju smo največ pozornosti namenili trail teku, vplivu športa na telo in duha, prehrani športnikov, regeneraciji po vadbi ter športu in osebam s posebnimi potrebami. Učenci smo veliko truda vložili v raziskovalni del naloge. Naš cilj je bil pripraviti tri po zahtevnosti različne poti, ki smo jih poimenovali Pravi Šentjančan (31,6 km), Fit Šentjančan (14,5 km) in Mini Šentjančan (4,3 km). Na začetku raziskovanja smo opravili anketo, v kateri so sodelovali krajani KS Šentjanž pri Dravogradu in intervju s predsednico krajevne skupnosti. V nadaljevanju smo raziskovali meje krajevne skupnosti in pripravili več energijskih tablic in izotoničnih napitkov ter za pomoč pri izbiri najboljših prosili učence 7., 8., in 9. razredov. Izdelali smo še lovorjevo olje, ki bo tekmovalcem služilo za blaženje bolečin v mišicah. Za prvih 100 prijavljenih smo pripravili še darilo, ki jih bo vzpodbudilo k prijavi na dogodek. K sodelovanju in preizkušanju trail poti smo povabili učence Tretje OŠ Slovenj Gradec, kamor je vključen naš krajan Luka Temnikar, odličen plavalec z Downovim sindromom. V programu Canva smo izdelali logotip, plakate in priznanja za udeležbo ter se lotili izdelave spletne strani. Nazadnje smo izdelali še finančni in terminski načrt izvedbe projekta.

Sledilo je oblikovanje turistične tržnice. Ker je trail tek gibanje v naravi, ki večinoma poteka po neurejenih poteh smo se odločili za izgled gozda. V sredo, 22. 3. 2023, smo naš produkt predstavili na turistični tržnici v Mercator centru Maribor Tabor. Obiskovalcem smo želeli približati občutek gibanja v naravi, zato smo izdelali smreke in predvajali glasbo z zvoki narave. Oblikovali smo tri figure z bistvenimi informacijami o naših poteh, obiskovalcem smo ponudili energijske tablice, izotonični napitek in lovorjevo olje.

Za raziskovalno nalogo in predstavitev smo prejeli zlato priznanje. S tem smo se uvrstili na zaključno tržnico, ki bo potekala v četrtek, 11. 5. 2023, v Medvodah.

Učenci:

  • Maša Širnik 7.r
  • Jure Širnik, 8. r
  • Jana Hranjec, 8. r
  • Eva Poročnik, 8. r
  • Sergeja Žvikart, 9. a
  • Sara Vetrih, 9. a
  • Živa Ferarič, 9. a
  • Kaja Razgoršek, 9. b

Mentorji:

  • Lara Skledar
  • Marko Sonjak
  • Vesna Turičnik
Skupno 160 obiskov, današnjih obiskov 1