Tudi letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk je bil za otroke poseben praznik. Osrednja tema, ki smo jo tokrat posebej izpostavili, je bila mleko in mlečni izdelki. K temu spodbujamo tudi z letošnjim sloganom »Zajtrk z mlekom – super dan!«

Tradicionalni slovenski zajtrk je že 12. po vrsti in je potekal v okviru Dneva slovenske hrane. Pobudo za Tradicionalni slovenski zajtrk je dala leta 2011 Čebelarska zveza Slovenije, ko se je projekt tudi prvič izvedel na vseslovenski ravni.

Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo kruh, maslo, med, mleko in jabolko ali drugo slovensko sadje.

Namen Dneva slovenske hrane je dati poudarek na v Sloveniji lokalno pridelani hrani in nameniti dodatno pozornost pridelovalcem in predelovalcem te hrane (našim kmetom, kmetijskim in živilskim podjetjem ter zadrugam). Šoli se je z razstavo in degustacijo mleka ter mlečnih izdelkov predstavila ekološka kmetija Modrej. 

Vsako leto si učenci pripravijo pogrinjek in skupaj pozajtrkujejo. Pred tem si ogledajo pripravljeno prestavitev o pomenu zajtrka, mleka ter mlečnih izdelkov. Zajtrk zaključijo s pesmijo Lojzeta Slaka Čebelar.

Letos nas so presenetili učenci 9. razredov preoblečeni v čebele v spremstvu učenca harmonikaša. Prvi razred, ki je imel na omenjeno temo naravoslovni dan, je presenetil tudi čebelar čebelarskega društva Dravograd. Učenci podaljšanega bivanja so že teden prej poskrbeli za dekoracijo avle šole – izdelovali in risali so čebele in kravice ter pri tem od bliže spoznali življenje čebel. Učenci 6. razreda so najmanjšim spekli iz tradicionalnih sestavin maffine.

Upamo, da bomo sedaj lažje razumeli slovenski pregovor: »Po jutru se dan pozna, po zajtrku pa jutro«.

Besedilo pripravili: učitelj Blaž  in učenca 8. razreda, Jana in Jure.

 

Skupno 111 obiskov, današnjih obiskov 1