V soboto, 18. 5. 2024, smo se s planinskim krožkom odpravili na pohod po Golteh. Po tednu nestabilnega vremena, se nam je obetala prekrasna, sončna sobota.

Res je bilo tako. Na Golteh nas je pozdravilo sonce in razgled daleč naokoli. Golte so namreč slikovita planota, ki se razprostira visoko nad Mozirjem.

Prehodili smo Pot divjega petelina, ki nam je postregla z bogatim gorskim cvetjem in čudovitimi razgledi. Povzpeli smo se na razgledni vrh Medvednjak in se mimo spomenika NOB spustili do koče Trije ploti, kjer smo si ob jezeru privoščili malico.

Pot smo nadaljevali po travnikih in gozdovih ter ob poti navdušeno opazovali manjša jezerca, ki so privabljala otroško radovednost. Spoznali smo, da so Golte visoka kraška planota, primer osamelega krasa, saj ima širše obrobje iz neprepustnih kamenin. V preteklosti so bile Golte odtrgane od Savinjskih Alp in narinjene na današnje ozemlje. Osrednji del je iz čistih triasnih apnencev, tu pa najdemo značilne kraške pojave kot so vrtače, globoka brezna in podzemne jame.

Tokrat sta nas na pohodu spremljala gorski stražar Miha in planinska vodnica, gorska stražarka in varuhinja gorske narave Lila. Ko so otroci to izvedeli, so jo z zanimanjem spraševali po imenih vseh mogočih rožic in izvedeli veliko novega. Našli smo pogačice, spomladanski svišč, piramidasti skrečnik, nekaj kukavic, črni teloh, zeleni teloh, visoki jeglič, tevje in še kaj.

Za vsak slučaj smo se opremili še z orožjem za bolj proti divjim svinjam, saj smo na poti videli, kako so razrile travnik. Zabavno je bilo!

Vsi smo uživali, otroci in odrasli, v najdbah, zgodbah, rožicah, razgledih, višavah in daljavah…

Ustavili smo se še v prenovljeni Mozirski koči, kjer so otroci ožigosali svoje planinske dnevnike in si za konec ogledali Alpski vrt, ki menda spada med najvišje ležeče in hkrati najlažje dostopne alpske vrtove v Evropi.

Še en krasen pohod je za nami. Hvala vsem za udeležbo.

Mateja Petek

Skupno 85 obiskov, današnjih obiskov 1