Branje je za mišljenje kot telovadba za telo.
(Richard Steele)

 Zaključek branja za bralno značko smo na šoli tudi tokrat navezali na 23. april, svetovni dan knjige, in v povezavi s tem izvedli Bralno noč, ki je potekala s četrtka, 25. aprila, na petek, 26. aprila 2024.

Učenci so se v četrtek zbrali v šoli ob 18.30. Najprej so se posladkali s slastnim čokolinom, nato pa so v telovadnici prisluhnili letošnjemu gostu, priznanemu koroškemu ilustratorju, Jerneju Kovaču Myintu. Predstavil jim je svoje delo, ki zajema ilustriranje slikanic, ustvarjanje animiranih filmov, oblikovanje logotipov, poslikave sten …. Tako je med drugim poskrbel tudi za popestritev sten v šentjanškem vrtcu Kronica in na novem pediatričnem oddelku Splošne bolnišnice Slovenj Gradec.

Učence  je navdušil, ko je prikazal, kako na osnovi zaporedja sličic nastane animacija, saj si je kar težko predstavljati, da je za eno sekundo animacije potrebnih kar 15 sličic.

Nastopu gosta je sledilo delo v delavnicah, v katerih so učenci poustvarjali in se preizkusili v vlogi ilustratorja. Nastali so zanimivi, unikatni izdelki.

Po končanih delavnicah so se učilnice začele spreminjati v spalnice, toplo domačo posteljo so zamenjale blazine in spalne vreče. Seveda brez obveznega branja pred spanjem tudi tokrat ni šlo. Pri branju so se učenci višjih razredov pridružili mlajšim in jim prebrali pravljico za lahko noč. Kar precej časa je trajalo, da so naši mladi nadobudneži potonili v sladke sanje …

Noč je bila kratka in ob sedmih zjutraj so zaspanci morali pospraviti učilnice. Prijazne kuharice so jim pripravile zajtrk, kateremu je sledil pouk.

Še dobro, da so na vrsti prvomajske počitnice, da si bomo lahko vsi skupaj malo odpočili in prebrali tudi kakšno knjigo.

Lilijana Ladra

Skupno 151 obiskov, današnjih obiskov 4