Skupina SIJ je na pobudo Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez sprožila inovativno pobudo, imenovano “Rešujemo vezalke”, ki združuje trajnostni razvoj, šport in skrb za okolje. Ideja je preprosta, a močna: reciklirati vezalke in iz njih ustvariti trajnostne zapestnice iz koščkov recikliranega jekla. Vezalke bodo ustvarili uporabniki varstveno delovnih centrov.

Vezalke, ki bi običajno končale kot odpadek, bodo zdaj dobile novo življenje v obliki okolju prijaznih zapestnic. Še bolj navdihujoče je dejstvo, da bodo te zapestnice podarjene nosilcem slovenske bakle in slovenskim olimpijcem v Parizu, kar poudarja povezavo med trajnostjo, športom in družbeno odgovornostjo.

Ker nam je mar za prihodnost in se zavedamo, da je večino vezalk narejenih iz težko razgradljive mikroplastike, bomo vezalke »v dobri kondiciji« zbirali tudi na naši šoli. Vezalke lahko učenci do 15. maja 2024 oddajo v zato pripravljene škatle. Da bo omenjena akcija še bolj zanimiva, bomo poskušali s štafeto POVEZOVANJA po razredih zbrati toliko vezalk kot je obseg naše šole.

Akcija “Rešujemo vezalke” ne le spodbuja trajnostno miselnost, temveč tudi opozarja na pomen kreativnih rešitev pri reševanju okoljskih izzivov. S svojim delovanjem navdihuje posameznike in organizacije, da se pridružijo boju za bolj trajnostno prihodnost, hkrati pa ponuja praktičen primer, kako lahko vsak prispeva k boljšemu jutri, bodisi z majhnimi ali velikimi gestami.

Besedilo oblikoval in napisal: učitelj Blaž

Skupno 32 obiskov, današnjih obiskov 1