V sredo, 27. 3.  2024, smo učenci 5.a in b razreda šli na ekskurzijo v Slovenj Gradec. Na avtobusni postaji nas je pričakal g. Klemen in nas popeljal po starem mestnem jedru. Ogledali smo si pomembnejše spomenike, zgradbe, špitalsko cerkev in cerkev sv. Elizabete,  Rotenturn, obzidje, in ob vsakem postanku nas je g. Klemen seznanil z ogromno zanimivostmi o življenju nekoč v Slovenj Gradcu. Z začudenjem smo ga poslušali, saj nam je mesto predstavil v čisto drugačni luči, kot smo ga poznali do sedaj. 

Nato smo se odpravili v Pokrajinski muzej, kjer nas je ga. Lea popeljala v rimske čase in spet smo izvedeli veliko novega o življenju Rimljanov na naših tleh, ogledali  smo si še afriško zbirko, ki jo je muzeju podaril g. Tretjak. Veliko novega pa smo spoznali tudi o starih Egipčanih , saj muzej hrani nekaj zanimivih originalnih kipcev iz tistega časa. Prav tako smo se spoznali z dvema pomembnima župnikoma, Jakobom Sokličem in Francem Ksaverjem Meškom.

Na koncu pa smo se zapeljali še do cerkve Sv. Jurija na Legnu, kjer so nas  fascinirala steklena tla z grobovi starih  Slovanov.  Z zanimanjem smo si jih ogledovali, saj si sploh nismo predstavljali, da naše bližnje mesto skriva takšen zgodovinski zaklad.

Polni lepih vtisov smo se zahvalili in poslovili. Oba naša vodiča pa sta nas pohvalila, saj smo pokazali dobro predznanje, ki sta ga onadva s svojim strokovnim vodenjem še nadgradila. 

 Za učence 5. r zapisale Marinka, Larisa in Maja

 

Skupno 90 obiskov, današnjih obiskov 1