V četrtek, 14. 12. 2023, so imeli učenci od 6. do 9. razreda kulturni dan, ki smo ga navezali na 3. december, ko je obletnica Prešernovega rojstva in v povezavi s tem slovenski neformalni praznik Ta veseli dan kulture.

Tega dne smo se z učenci odpravili v SNG Maribor, kjer smo si ogledali novodobni s songi obogaten pravljični triler z naslovom RDEČA KAPUCA, ki je nastal po dramski predlogi avtorice – dramaturginje Maje Borin v režiji Saše Broz.

To ni zgodba o vsem dobro poznani Rdeči kapici, čeprav delno vsebuje motive, ki jih najdemo v tej priljubljeni pravljici. V predstavi namreč nastopa deklica, ki jo kličejo Rdečka in ima še vedno zelo rada pravljice, čeprav sta njena mama in oče prepričana, da bi v svojih letih že morala vedeti, da svet ni tak kot v pravljicah. Rdečka odrašča ob svojem prijatelju Luki, ki se počasi oddaljuje od nje, pričnejo ga namreč zanimati povsem druge stvari kot Rdečko. Med njiju se vrine ‘razpoka’, saj Luko popolnoma očara pokvarjena ‘volčja’ druščina, ki ga potegne na stranpota …

V tej novodobni pravljici za mlade in stare Rdečka s prijateljem Luko tako kot marsikdo med nami išče pot skozi pasti, ki nam jih nastavlja življenje, in nam da vedeti, kaj v življenju resnično šteje – to so družina in prijatelji.

Po predstavi so si učenci ogledali še mariborsko sinagogo, ki je ena najstarejših ohranjenih sinagog v Evropi. Sledil je voden ogled mesta, skozi katerega so lahko spoznali številne znamenitosti štajerske prestolnice ter začutili predpraznični utrip mesta. Manjkale so samo lučke, saj smo se proti domu odpravili še pred njihovim prižigom 😊

Vsekakor smo preživeli lep, zanimiv, kulturno obarvan dan.

Lilijana Ladra

Skupno 246 obiskov, današnjih obiskov 1