Dan slovenske hrane (uradno razglašen s strani Vlade Republike Slovenije) in projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, se vsako leto izvaja tretji petek v mesecu novembru. Letos je obeleževanje potekalo v petek, 17. novembra.

Tudi letos smo na ta dan na naši šoli pripravili Tradicionalni slovenski zajtrk in obeležili dan slovenske hrane. Letos smo več pozornosti namenili kruhu saj je tudi slogan »Kruh za zajtrk – super dan!«.

V projekt Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ) so vsako leto vključeni slovenski vrtci, osnovne šole, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter druge institucije oz. javni zavodi.

Eden izmed glavnih ciljev je ozavestiti pomen zajtrka z zdravo in uravnoteženo polnovredno prehrano. Ljudje, ki redno zajtrkujejo, imajo boljše prehranske navade, saj v svojo prehrano vnesejo več prehranskih vlaknin, manj nasičenih maščob in lažje vzdržujejo primerno telesno težo. Vsakodnevni zajtrk poskrbi tudi za jutranjo energijo, ki jo otroci še posebej potrebujejo za lažje sledenje učnemu procesu.

Učenci podaljšanega bivanja so izdelovali in risali čebele, pšenico in kruh, s katerimi so okrasili avlo šole. Ogledali smo si predstavitev o pomenu zajtrka, lokalnem kmetijstvu in po zajtrku zapeli pesem Čebelar. Zaigrala je tudi harmonika. 😊 Učence prvega razreda in izbirnega predmeta Organizmi v naravnem in umetnem okolju sta obiskala čebelarja čebelarskega društva Dravograd. V jedilnici in avli šole je na ogled razstava slovenskih žit, kjer si jih lahko ogledate od blizu. V okviru omenjenega dne smo se v začetku tedna posladkali z ajdovim kruhom z orehi in medom, ki so ga pripravili učenci 6. razredov. Naše najmlajše učence so z zajtrkom presenetili učenci 9. razreda in otroški pevski zbor s pesmijo. 

Upamo, da boste sedaj lažje razumeli slovenski pregovor: »Po jutru se dan pozna, po zajtrku pa jutro«.

Besedilo pripravili: učitelj Blaž Mlinšek in učenca 9. razreda, Jana, Eva in Jure.

Skupno 135 obiskov, današnjih obiskov 1