Ob prazniku krajevne skupnosti Šentjanž, smo v soboto, 24. 6. 2023, premierno prehodili pot FIT ŠENTJANČAN, eno izmed poti, ki so jo ustvarili učenci naše šole v okviru festivala Turizmu pomaga lastna glava.

Učenci so z mentorji v okviru festivala ustvarjali na temo Športna doživetja bogatijo mladinski turizem. Njihova naloga je bila razširiti športno aktivnost v svojem kraju in jo popestriti s turistično ponudbo za mlade. Nastala je naloga z naslovom Grta, dovta, naokolo – trail tek po mejah krajevne skupnosti Šentjanž pri Dravogradu. Njihova ideja je razširiti praznik krajevne skupnosti in k ponudbi športnih aktivnosti dodati še trail tek po mejah krajevne skupnosti. Za nalogo so prejeli zlato priznanje.

Nastale so tri poti Pravi Šentjančan (31,6 km), Fit Šentjančan (14,5 km) in Mini Šentjančan (4,3 km). 

Pohoda so se udeležili učenci, predstavnica staršev, gospod ravnatelj ter učiteljici in vodnici Planinskega društva Dravograd.

Ob 8. uri smo se dobili na igrišču v Šentjanžu in se po pešpoti podali proti gostišču Begant, kjer smo prečkali cesto in nadaljevali po Begantovem grabnu. Pri Otiški bajti smo zavili v gozd in se skozi gozd in čez travnik povzpeli do Cvitrškega sedla. Od tu smo se podali preko Golarjevega vrha do Gnamuševe kapele, kjer smo si privoščili zasluženo malico. Pot smo nadaljevali do odcepa, ki nas je popeljala do kmetije Medved in cerkve Sv. Ožbolta, kjer smo si ogledali čudovito notranjost te cerkvice. Od tu nas je pot vodila po makadamski cesti v dolino do Bukovske vasi in od tam po cesti za Mislinjo do izhodišča.

Za pot smo potrebovali malce več kot 5 ur. Vsi smo dokazali da smo FIT in da si želimo, da pot prehodi čim več ljudi, zato vas vabimo, da se nam pridružite vsaj drugo leto, če ne že prej.

Lepo smo se imeli. Hvala vsem udeležencem.

Mateja Petek

Skupno 172 obiskov, današnjih obiskov 1