Včeraj, 21. 6. 2023, smo se četrtošolci Osnovne šole Šentjanž pri Dravogradu odpravili na poučno ekskurzijo v Dravograd.

Najprej smo obiskali gospoda Jeseničnika, zbiratelja različnih porcelanastih punčk, svečnikov, čajnikov, slik in ostalih starih predmetov. Pred hišo smo si ogledali izvirno izdelane vetrnice, stari zipline in okolico z bogatim rastlinstvom. V hiši smo si pogledali veliko sob, v katerih smo našli knjige, albume, porcelanaste punčke, čajnike, ključe, slike, gobeline, stoječe ure, svečnike, sveče, orodje in ostale starine. Videli smo, da je gospod Jeseničnik strasten zbiratelj.

Nato nas je pot peljala do dvorca Bukovje. Najprej smo si ogledali film o Dravogradu, mineral dravit, poslušali smo zvoke živali, ki živijo na Dravograjskem otoku, preizkusili moč vode v reki Dravi s pomočjo poskusa, ogledali smo si bobra in njegovo bivališče. Potem nas je vodička peljala v glavno dvorano, v kateri so se včasih urili vojaki, danes pa so v njej različne prireditve. Služi pa tudi kot poročna dvorana. V njej nam je povedala zgodbo o preteklosti dvorca. Zapomnili smo si, da so v dvorcu živele tri generacije, ki so zelo dobro skrbele za dvorec in ga opremile z dragocenostmi. Nato pa je dvorec prevzela Melita, nečakinja gospoda Kometra, katera je vso bogastvo zapravila v sedmih letih. Iz tega smo se naučili, da moramo varčevati in skrbno razpolagati z dobrinami in denarjem.  Nato nas je peljala v tri salone. Pogledali smo si lepotični salon, zlati in Kometrov salon.  Na koncu smo videli posnetek desetdnevne vojne na območju Dravograda iz leta 1991. Pred dvorcem Bukovje smo odšli v skladišče, kjer smo videli vojaške postelje, čelade, bombe, bazuke, vojaške obleke, omarice, vojaško obutev, star tipkarski stroj in televizijo. Čelade smo si lahko tudi nadeli na glave. Na koncu smo odšli še na ogled Fajčijeve bukvarne.

Na ekskurziji smo videli veliko novega in se naučili, da je treba kulturno in naravno dediščino spoštovati in ohranjati za naslednje rodove.

Zapisala: Kristina Prikeržnik Vrhovnik, Milena Jamer in četrtošolci

Skupno 72 obiskov, današnjih obiskov 1