Učenci obeh 3. razredov smo se v torek, 13.6. odpravili na ekskurzijo v Velenje. Po izstopu z avtobusa smo se peš odpravili na Velenjski grad. Sprejela nas je prijazna kustosinja in nam najprej nekaj povedala o nastanku gradu. Nato nam je predstavila g. Františka Foita in njegovo življenje v Afriki. Foit je živel v Afriki kar 24 let in v tem času dobro spoznal življenje plemena Masajev. Po vrnitvi v Slovenijo je svojo bogato zbirko podaril muzeju na velenjskem gradu. Danes jo hodijo občudovat ljudje s celega sveta, seveda smo jo z zanimanjem pogledali tudi mi.

Po predstavitvi nas je sprejela še druga kustosinja, ki je tudi nekaj časa živela v Maroku. Bila je oblečena v avtentična oblačila. Povedala nam je zgodbo o maroškem princu, ki se je dolgočasil. Pripovedovanje je popestrila z igranjem na bobne in druge tipične instrumente. Na koncu smo vsi skupaj zaigrali in zaplesali po afriških ritmih.

V tretjem delu ekskurzije smo iz naravnih materialov izdelovali replike afriških mask in nakita. Le-te smo lahko odnesli domov. Seveda pa smo si pogledali tudi ostanke mastodonta, ki je nekoč lomastil v okolici Škal in Velenja.

Navdušeni nad novimi spoznanji smo se vrnili v šolo.

Za 3.a in b  zapisala Marinka Vožič

Skupno 63 obiskov, današnjih obiskov 1