April je mesec, ki je še bolj kot ostali povezan s knjigo in branjem. 2. april, dan rojstva največjega pravljičarja Hansa C. Andersena, je mednarodni dan knjig za otroke, 23. april pa je svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Praznovanje dneva knjige je povezano s starim ljudskim običajem, ki izhaja iz Katalonije, ko so si Katalonci od nekdaj na dan sv. Jurija, 23. aprila, podarjali vrtnico in knjigo. Rekli so: »Vrtnica je za ljubezen, knjiga pa za vedno.« Slovenija je ena redkih evropskih držav, ki praznik knjige praznuje cel teden.

Na šoli smo praznika knjig obeležili z zaključkom branja knjig za bralno značko in za vse pridne bralce v četrtek, 20. aprila, organizirali bralno noč. Tega dne so se učenci, ki so osvojili bralno značko, ob 18:30 zbrali v telovadnici, kjer se jim je pridružil znan koroški ustvarjalec, Primož Suhodolčan. V svojem nastopu je na humoren način predstavil številne prigode, ki so opisane tudi v njegovih knjigah, po katerih učenci radi sežejo.

Po nastopu so imeli učenci večerjo, tej pa je sledilo delo v delavnicah, v okviru katerih so učenci na različne načine ustvarjali junake iz Suhodolčanovih del. Največ pozornosti so namenili slavnemu Petru Nosu.

Še posebej ustvarjalno je bilo v literarno-glasbeni delavnici, v kateri so sedmošolci in osmošolci napisali pesem o našem šolskem logotipu in njegovi sporočilnosti, pri čemer jim je poleg učitelja bil v pomoč znani koroški kitarist Dejan Dimec, poznan tudi kot član skupine Kingston.

Po končanih delavnicah so učenci učilnice preuredili v spalne kotičke in se udobno namestili za večerno branje. Učenci višjih razredov so se porazdelili med učence od 1. do 5. razreda in jim prebirali različne zgodbe, ki so jih popeljale v svet sanj.

Noč je bila kratka, saj je bilo ob 6:30 treba vstati in pospraviti učilnice, čeprav bi marsikdo še podremal kakšno urico ali dve. Našim ‘značkarjem’ so se namreč pridružili ostali učenci in učilnice so spet služile svojemu prvotnemu namenu.

Bralna noč pa bo zagotovo vsem prisotnim ostala v lepem spominu.

Lilijana LADRA

Skupno 260 obiskov, današnjih obiskov 1