V petek 17.2.2023 smo že šestnajstič zaporedoma obeležili SVETOVNI DAN SPANJA, tokrat z sloganom: “ SPANJE JE TEMELJ ZDRAVJA”.

Svetovni dan spanja je namenjen ozaveščanju o tem, kakšen vpliv ima spanje na naše zdravje. Raziskave namreč kažejo, da je ozaveščanje o pomenu zdravega in krepčilnega spanja še vedno potrebno. Tu ne gre le zato, da premalo ur spanja prinese jutranjo razdražljivost, podočnjake in skromen nasmešek. Gre za veliko več in podatki kažejo, da je pomanjkljivo spanje že vrsto let svetovni problem, ki prinaša številne bolezni, nesreče in lahko vodi v izgorelost.

Spanje je pomemben del zdravega življenjskega sloga, njegovo pomanjkanje lahko vodi do motenj v zbranosti, pozornosti in spominu, škodi posameznikovi produktivnosti in je povezano z večjo verjetnostjo za glavobol, možgansko kap, Alzheimerjevo bolezen in druge bolezni živčevja. Neustrezen spanec slabo vpliva na možgane ne le neposredno, temveč tudi prek srčno-žilnega, hormonskega in imunskega sistema.

Ker je dokazano, da spimo premalo, smo v petek učencem postavili izziv. Pozvali smo jih, da se za konec tedna dobro naspijo, saj bi morali skladno s priporočili otroci spati vsaj 9 ur na dan, da lahko dobro funkcionirajo.

Upam, da ste se dobro naspali in tako poskrbeli za svojo odpornost in imunski sistem.

 

Tekst pripravili: učitelj Blaž in učenci Eva, Jana in Jure.

 

Citirano in povzeto po viru:

NIJZ, Delo.si in marenico.si

Skupno 54 obiskov, današnjih obiskov 1