O Vrba! srečna, draga vas domača …”

8. februar je osrednji slovenski kulturni praznik. To je dan smrti našega največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, zato ta praznik imenujemo tudi Prešernov dan.

Za nas Slovence je Prešeren pomemben predvsem kot pesnik, saj je s svojimi pesmimi v času romantike dvignil kakovost slovenskega pisanja na evropsko raven. S tem je slovenskemu jeziku vrnil dostojanstvo. Lahko rečemo, da so Prešeren in njegovi sodobniki zaslužni za to, da so bili postavljeni trdni temelji za nadaljnji razvoj slovenskega jezika in kulture, ki zagotovo zaznamujeta narod in njegovo identiteto.

Spominu na našega vélikega pesnika smo se poklonili tudi na naši šoli, kjer smo pred Prešernovim dnem izpeljali kulturno prireditev, na kateri smo lahko prisluhnili recitacijam Prešernovih pesmi. Praznično vzdušje pa so z glasbenim nastopom podkrepili učenci, ki obiskujejo Glasbeno šolo Slovenj Gradec. Po ‘dvorani’ so se razlegli zvoki violine, kitare, klarineta, saksofona, prečne flavte in klavirja.  Na odru so se nastopajočim pridružili tudi njihovi učitelji.

Ob koncu prireditve je navzoče nagovoril tudi g. ravnatelj, ki je poudaril pomen kulture in dodal, naj le-ta postane del našega vsakdana, kajti kultura niso samo pesem, glasba, film in umetnost nasploh, ampak je kultura tudi lepo vedenje, topla beseda, prijazen nasmeh in spoštljiv odnos do drugih.

Lilijana Ladra

Skupno 251 obiskov, današnjih obiskov 1