Na pobudo slovenskih čebelarjev je bil 20. maj razglašen za »Svetovni dan čebel«. Ker je vsaka tretja žlica hrane odvisna od opraševanja, ker čebele pozitivno vplivajo na celotni ekosistem in ker so čebelji pridelki bogat vir nujno potrebnih hranil, čebelam tudi na naši šoli posvečamo posebno pozornost skozi vso šolsko leto.

Že v novembru smo v okviru Tradicionalnega slovenskega zajtrka preko različnih dejavnosti spoznavali čebele in zakaj so pomembne. Skozi vso leto skrbimo za medovite rastline (poleti tudi izpustimo kakšno košnjo). S pomočjo sadjarskega društva Dravograd smo jeseni postavili šolski sadovnjak in spomladi pomladili nasad jagodičevja (jagode, robide, maline, ribez in josta). V okviru svetovnega dneva čebel smo pred vhodom v šolo (pri drugi triadi) z učenkami 7. razredov pripravili cvetlično gredo medovitih rastlin (sončnice, kapucinke, detelje,…), katere bomo lahko občudovali vso poletje.

Ker preprosto brez čebel ne bomo preživeli, lahko tudi sami postorimo kaj dobrega zanje: posadimo oz. posejemo medovite rastline, postavimo ali izdelamo gnezdilnico za divje čebele, se izogibamo košnji v času največjega razcveta cvetlic, uporabljamo čebelam neškodljiva škropiva in smo dober zgled mlajšim.

Besedilo: pripravil: učitelj Blaž

Skupno 15 obiskov, današnjih obiskov 1