Folklorna skupina Pavrški otroci iz Šentjana, deluje na šoli že skoraj 30 let. Vsako leto se učenci 5. razreda spoznajo s folkloro in običaji iz preteklosti, pomagajo pa tudi učenci iz drugih razredov. Po krajšem premoru je tudi na naši osnovni šoli folklora ponovno oživela. Nastopamo na šoli in na različnih prireditvah v kraju in občini Dravograd. Vedno smo se udeležili območnega in regijskega tekmovanja.

V sredo, 11. 5. 2022, je bilo v Radljah ob Dravi območno srečanje otroških folklornih skupin RINGARAJA. Naša folklorna skupina »Pavrški otroci iz Šentjana«  se je letos predstavila s spletom ZELENI JURIJ.

V spletu deklice nestrpno pričakujejo Zelenega Jurija. Zeleni Jurij prihaja v spremstvu fantov s pesmijo. Skupaj se veselijo, zapojejo in zaplešejo različne belokranjske plese. Na koncu Zeleni Jurij ostane sam na odru, to opazi deklica, ki ji je Zeleni Jurij zelo všeč, s poljubom ga predrami in veselo zaplešeta v pomlad.

Z odličnim nastopom smo bili izbrani za regijski nivo in s tem pridobili srebrno priznanje.

Našim petošolcem, pevkam iz 6. in 8. razreda, godcem Tii in Evi (violini), Jani (klarinet) iz 7. razreda, Janu (diatonična harmonika) iz 8. razreda iskreno čestitamo!

Radi bi se zahvalili vsem, ki so nam pomagali pri organizaciji in izvedbi nastopa, še posebej učiteljici Silveli Grosek za glasbeno priredbo inštrumentalistov in pevk, učiteljici likovne umetnosti Katji Krejan za poslikavo Zelenega Jurija in gospema Veri Rus in Valeriji Hudej Rus za šivanje belokranjskih predpasnikov.

 

Mentorici: Zdenka Krajnik in Kristina Prikeržnik Vrhovnik

 

Skupno 66 obiskov, današnjih obiskov 1