Knjige so sanje, ki jih držimo v rokah.
(Neil Gaiman)

Za vse, ki smo kakorkoli povezani s knjigo in lepo besedo, je 23. april poseben dan. To je namreč mednarodni dan knjige in avtorskih pravic. Unesco je 23. april razglasil za svetovni dan knjige že leta 1995. Po številnih krajih, mestih in državah sveta se tega dne odvijajo dogodki in prireditve, ki na prvo mesto postavljajo knjigo.

Slovenija je ena redkih držav, ki svetovni dan knjige praznuje več dni. Te praznične dneve obeležimo z različnimi dogodki, povezanimi s knjigo in branjem.

Na naši šoli ta dan povežemo z zaključkom branja za bralno značko in v ta namen povabimo kakšnega priznanega slovenskega ustvarjalca.

Tokrat smo se odločili, da bomo po dveh letih ponovno izpeljali Bralno noč kot nagrado za vse tiste učence, ki jim je uspelo prebrati potrebno število knjig za bralno značko. Ker smo imeli 23. aprila delovno soboto z očiščevalno akcijo, smo Bralno noč prestavili na petek, 6. maja.

Učenci so se tega dne v šoli zbrali ob 18.30. Po uvodnem pozdravu jih je s svojo prisotnostjo razveselil priznani avtor – mag. Igor Plohl, paraplegik, ki je svojo življenjsko izkušnjo opisal v knjigah o levu Rogiju (Rogi – brano nazaj: Igor). Knjige prinašajo globoko sporočilo o vrednosti človekovega življenja, zdravja, sreče, optimizma, prijateljstva … Učenci so z velikim zanimanjem prisluhnili predstavitvi avtorjeve življenjske zgodbe, ki jo je popestril s številnimi fotografijami in video posnetki.

Nastopu je sledila večerja, tej pa delo v delavnicah, v katerih so učenci poustvarjali na osnovi slišanega, pri čemer so največ pozornosti namenili prav levčku Rogiju.

Po končanih delavnicah so se učilnice spremenile v spalnice; učenci so po tleh razgrnili blazine in spalne vreče ter si uredili svoje spalne kotičke. Pred spanjem je bilo še obvezno branje ‘za lahko noč’, pri katerem so se učenci višjih razredov pridružili mlajšim. Kar precej časa je trajalo, da so naši mladi nadobudneži potonili v sladke sanje …

Ob sedmih zjutraj so zaspanci pospravili učilnice in se odpravili v jedilnico na zajtrk. Po zajtrku so se učenci v spremstvu staršev odpravili domov. Lahko si mislimo, da njihovemu pripovedovanju o preživeli noči ni bilo konca …

Lilijana Ladra

 

Skupno 117 obiskov, današnjih obiskov 1