“Če ne bomo brali, nas bo pobralo.”

(Tone Pavček)

Živimo v časih, ko je tehnologija posegla na vsa področja našega delovanja, zato ni čudno, da si že naši otroci ne znajo več predstavljati življenja brez televizorjev, telefonov in računalnikov. Zdi se, da raje kot knjigo vzamejo v roke svojo priljubljeno ‘pametno napravico’ in ‘všečkajo’ ter nabirajo spletne prijatelje.

Na naši šoli se vsa leta trudimo, da bi učencem približali knjigo, saj se zavedamo pomena bralne kulture. Tako smo že pred časom k že ustaljeni Bralni znački dodali še nekaj projektov za dvig bralne pismenosti, kot so Bralni nahrbtnik, Starejši berejo mlajšim, Rastem s knjigo, Knjižne mišice in nazadnje še Bralno noč kot nagrado pridnim značkarjem.

V tem šolskem letu smo se v okviru 4. Nacionalnega meseca skupnega branja pridružili še nacionalni akciji Beremo skupaj, s katero želimo naša prizadevanja na področju razvijanja bralne pismenosti še okrepiti. Poudarek omenjene akcije je na medgeneracijskem branju, zato smo v ponedeljek, 18. 10. 2021, na šolo povabili knjižničarko Jernejo Ban iz Knjižnice Dravograd. Pridružila se je učencem v 3. a in 3. b razredu  ter se z njimi pogovarjala o knjigah, branju in obiskovanju knjižnice. Prebrala jim je zgodbo Lev v knjižnici, kateri so učenci z zanimanjem prisluhnili. Zatem so rešili nagradno knjižanko, ki bo srečnemu izžrebancu prinesla posebno nagrado.

Na koncu je učence povabila, da se včlanijo tudi v njihovo knjižnico – Knjižnico Dravograd, kamor lahko prihajajo v spremstvu svojih staršev.

Ob slovesu smo ji obljubili, da kmalu vrnemo obisk.

Lilijana Ladra

 

Skupno 41 obiskov, današnjih obiskov 1