Vedno znova ugotavljamo, da smo Slovenci športni narod. Kljub svoji majhnosti imamo na vseh področjih športa vrhunske športnike, ki nas vedno znova presenetijo s svojimi izjemnimi dosežki, nas postavljajo na svetovni zemljevid, nas povezujejo in navdajo s ponosom.

Spomnimo se samo letošnjih OI in dosežkov naših šampionov: kanuista Savška, kolesarjev Pogačarja in Rogliča, judoistke Trstenjakove in plezalke Garnbretove, ki so iz dežele vzhajajočega sonca prinesli 5 medalj, od tega kar 3 zlate.

Pomembnost športa so prepoznali tudi vodilni v naši državi, zato so 18. junija 2020 na pobudo OKS-ZŠZ 23. september razglasila za DAN SLOVENSKEGA ŠPORTA.

Lani je namreč minilo okroglih 20 let, ko je na olimpijskih igrah v Sydneyu (23. september 2000) prvič zaigrala slovenska himna v čast našim olimpijcem – veslačema Iztoku Čopu in Luki Špiku ter strelcu Rajmondu Debevcu.

Prazniku športa smo se pridružili tudi na naši šoli, in sicer smo prav 23. septembra 2021 za učence od 6. do 9. razreda izpeljali 1. športni dan. Učenci so lahko izbirali med pohodom in kolesarjenjem.

Pred samim pričetkom športnega dne so se učenci najprej odpravili v svoje matične učilnice, kjer jim je policistka PP Dravograd, ga. Maja Mozgan, posredovala nekaj osnovnih informacij o varnosti v prometu. Ob 8.30 so se razdelili v skupine (‘mehurčke’) in se odpravili vsak v svojo smer.

Pohodniki so krenili od šole proti Bukovski vasi, kjer so zavili v Škratkovo deželo na Gmajni, tam malo pokukali za pravljičnimi bitji in se vrnili nazaj proti šoli.

Kolesarji pa so se po kolesarski stezi peljali do Šmartnega pri Slovenj Gradcu, kjer so se za nekaj časa ustavili pri igralih ob kolesarski stezi, se malo okrepčali in nato odpeljali nazaj v smeri Šentjanža.

Kolesarjem so se poleg učiteljev – spremljevalcev pridružili še policista PP Dravograd, ga. Maja Mozgan in g. Boštjan Helbl, ter g. Matjaž Sedeljšak, predstavnik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ki so skrbeli, da je kolesarjenje potekalo v skladu s prometnimi predpisi, predvsem pa varno.

Tako smo tudi letos aktivno obeležili praznik športa. Kar pa je mogoče še pomembnejše – naredili smo nekaj dobrega zase in za svoje zdravje.

Lilijana Ladra

Skupno 92 obiskov, današnjih obiskov 1