17. september je dan, ko se po vseh slovenskih šolah uradno začenja branje za bralno značko.

Branje za bralno značko je vsesplošno slovensko kulturno gibanje, ki poteka z namenom, de bi mlade spodbudili k branju, da bi postali redni bralci in bi to ostali vse življenje.

Bralna značka se je rodila pri nas na Koroškem. Osnovala sta jo ravnatelj osnovne šole na Prevaljah, pisatelj Leopold Suhodolčan, in profesor slovenščine, Stanko Kotnik. Prvo tekmovanje za Prežihovo bralno značko je bilo leta 1960, prve Prežihove bralne značke pa so bile podeljene maja 1961 v Kotljah na Koroškem.

17. septembra naj bi po šolah v Sloveniji tradicionalno vsi prvošolčki prejeli v dar knjigo, ki jo s pomočjo Javne agencije za knjigo in s pomočjo sponzorjev podari Bralna značka Slovenije – ZPMS. Letos je bila to knjiga ugank pisatelja Miroslava Košute PONIKALNICE.

V okviru tega slavnostnega vseslovenskega dogodka je knjižničarka naše šole v petek, 17. septembra, obiskala prvošolčke, jim povedala zgodbico in jim vročila omenjeno knjigo. Mladi nadobudneži so se darila razveselili in obljubili, da bodo knjigo še isti dan skupaj s starši tudi prebrali.

Naj bo geslo letošnjega branja: NAJ NE MINE DAN BREZ KNJIGE!

Lilijana Ladra

Skupno 42 obiskov, današnjih obiskov 1