TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Jabolko rdeče, hej!
Kje si zraslo, mi povej?
Tam, na jablani košati,
božal me je sonček zlati.
Zdaj sem tu – poglej,
hitro me umij in pojej!

Vsak tretji petek v novembru obeležujemo DAN SLOVENSKE HRANE. V vseh šolah je tega dne že deset let osrednji dogodek TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK, ki ga sestavljajo kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Seveda morajo biti omenjena živila pridelana in predelana v Sloveniji, saj na ta način podpremo slovenske pridelovalce in predelovalce hrane. Letošnji slogan jubilejnega, 10. tradicionalnega slovenskega zajtrka je »Zajtrk z medom – super dan!«.

Z izvedbo tega projekta naše učence ozaveščamo o pomenu zajtrka za zdravje, obenem pa tudi o pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil. Tako se ob uživanju omenjenih dobrot, ki jih imamo na krožniku, lahko zamislimo nad tem, od kod je hrana prišla, kdo je zaslužen zanjo, koliko truda je bilo vloženega v pridelavo, kakšen je naš odnos do hrane, jo znamo dovolj ceniti …

Zaradi trenutnih razmer letos tradicionalnega slovenskega zajtrka nismo mogli izpeljati v šoli, ampak so vse aktivnosti potekale preko spletnih učilnic na daljavo, in sicer v okviru naravoslovnega dne. Kljub temu pomen tega ‘praznika’ hrane ni bil nič manjši kot sicer.

Razredna stopnja

Učenci od 1. do 5. razreda so pri pouku na daljavo ta dan obeležili na različne, raznolike in zanimive načine in sicer:

  • Učenci 1. a in 1. b razreda so ob pesmici Čebelar na to temo likovno ustvarjali. Nastali so čudoviti izdelki.
  • Učenci 2. a in 2. b razreda so ta dan obeležil z več aktivnostmi, ki so jih izvedli doma. Sami so si pripravili zajtrk, ogledali so si lahko pravljico Hroščkova pogača, se naučili in zaplesali ‘čebelji ples’, skupaj s starši so lahko pripravili preprosto domače maslo ali spekli domač kruh. Ker pa na ta dan ne gre brez Slakove pesmi Čebelar so tudi veselo zapeli.
  • Učenci 3. razreda so se seznanili s slovenskim tradicionalnim zajtrkom in si ga sami pripravili doma. Po zajtrku pa so veselo zapeli pesem Čebelar ter zaplesali čebelji ples.
  • Učenci 4. a in 4. b razreda so izvedli kar skupni virtualni zajtrk, ob katerem so neizmerno uživali.
  • Učenci 5. razreda so pred poukom skupaj pojedli zajtrk. Po zajtrku pa jim je sošolec Leon na harmoniko zaigral Slakovo pesem Čebelar in vsi skupaj so veselo zapeli.

Predmetna stopnja

Učenci od 6. do 9. razreda so si skupaj z razredniki najprej ogledali film o tradicionalnem slovenskem zajtrku. Nato so si vsak zase pripravili okusen zajtrk – kruh, maslo, med, mleko in sadje ter skupaj zajtrkovali kar preko video povezave, kar je bilo še posebej zabavno. Potem so se pogovorili o tem, kako pomemben je zajtrk za naše zdravje in kakšno vlogo ima v naši prehrani lokalno pridelana hrana.

A to je bil  šele uvod v poseben dopoldan. Že prejšnji dan so si učenci namreč pripravili načrt, kako bi z zdravim obrokom presenetili svoje starše. Odločili so se, da jim bodo pripravili kosilo. Seveda ob pomoči svojih razrednikov, ki so jih usmerjali preko povezave v e-učilnici.

Na koncu je postalo njihovo kuhanje že kar malo tekmovalno obarvano, saj so se ob objavljenih fotografijah in posnetkih razvile debate, kateri pogrinjek je najlepši, kateri krožnik si zasluži največ pohval in iz katere kuhinje najbolj diši …. 🙂

Kljub delu na daljavo smo dan slovenske hrane obeležili kot se spodobi, saj se v času koronavirusa še bolj kot kadarkoli prej zavedamo, da sta za naše zdravje pomembna tako pravilna izbira hrane kot ustrezen način prehranjevanja.

Lilijana LADRA in Tatjana ČEVNIK

 

 

 

Skupno 157 obiskov, današnjih obiskov 1