Tudi letos bomo na tretji petek v novembru, 20. 11. 2020, obeležili Dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), ki bo letos že jubilejni, deseti po vrsti. Njegova izvedba bo zaradi epidemije covid-19 letos drugačna.

 

Glede na epidemiološke razmere se letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk s sloganom »Zajtrk z medom – super dan!« ne bo izvedel po šolah kot v preteklih letih, temveč bo pozornost namenjena ozaveščanju in spodbujanju širše javnosti k obeležitvi Dneva slovenske hrane tudi na način zajtrkovanja doma z izbranimi živili, in sicer kruhom, maslom, mlekom, medom in jabolkom.

 

Zajtrka kot posebnega dodatnega oziroma samostojnega obroka za otroke šole in vrtca zaradi razmer ne bomo pripravljali, zato smo se odločili, da 20. novembra pri pouku na daljavo v okviru učnega procesa v razredu del šolske ure oziroma drugih dejavnosti namenimo Dnevu slovenske hrane in Tradicionalnemu slovenskemu zajtrku ter pomenu rednega zajtrkovanja.

 

Pri razrednih urah smo spoznali, katera so osnovna živila TSZ, kakšen je pomen zajtrka za naše zdravje in zakaj nam zajtrk z medom pričara super dan. Z učenci smo se dogovorili, da si bomo skupaj pripravili zajtrk na daljavo.

 

Zajtrk je prvi obrok, ki že zjutraj telesu zagotovi dovolj energije za učinkovito delo, zavzeto igro in učinkovito razmišljanje. Pravilno izbrana živila vsebujejo pomembna hranila, ki jih telo potrebuje za pravilno rast in razvoj. Poleg živil, ki sestavljajo tradicionalni slovenski zajtrk (kruh, maslo, med, mleko in jabolko), si lahko jedilnik popestrimo z drugačnim izborom živil.

 

Primeri še nekaterih drugih tradicionalnih slovenskih jedilnikov:

  1. črn kruh, maslo, med, jabolko, mleko
  2. ajdov kruh, med, kislo mleko ali navadni jogurt, jabolko, nesladkan čaj
  3. ovsen kruh, skuta, korenček, nesladkan čaj
  4. prosena mlečna kaša s suhimi slivami in medom, hruška, nesladkan čaj
  5. mlečni zdrob z rozinami, hruška, nesladkan čaj
  6. polnozrnat kruh, maslo, marmelada, kaki, nesladkan čaj
  7. polbel kruh, umešano jajce, kisla kumarica, nesladkan čaj
  8. polenta z mlekom, slive ali kaki
  9. ovseni kosmiči na mleku z mletimi lešniki, narezano sezonsko sadje, voda

 

Učenci od 6. do 9. razreda bodo imeli na ta dan naravoslovni dan, v okviru katerega bodo pripravili preprost obrok za svojo družino.

 

Ostanite zdravi in pridni kot čebele ter preživite lep dan.

Besedilo pripravil: Blaž Mlinšek

Skupno 103 obiskov, današnjih obiskov 1