1. april je svetovni dan knjige. To je pravzaprav praznik vseh pisateljev, ilustratorjev, knjižničarjev …. Predvsem pa bralcev, med katere verjamem, da sodi večina izmed nas.

Slovenija je ena redkih držav, ki ta praznik že nekaj let praznuje kar cel teden. Po številnih mestih Slovenije v tem času potekajo dogodki, ki na prvo mesto postavljajo knjigo.

S tem praznikom pa je povezana tudi Noč knjige. Marsikdo se je bal, da bo ta projekt letos odpadel, ker smo zaradi koronavirusa prisiljeni biti doma. A strah je odveč. Temu dogodku se kljub izrednim razmeram, v katerih smo se znašli, tudi letos ne bomo odrekli. Noč knjige BO, ampak bo potekala malo drugače. Preselila se bo v naše domove, kako jo bomo izpeljali, pa bo odvisno od nas in naše ‘bralne domišljije’.

Tudi na naši šoli se vsako leto pridružujemo temu prazniku. Odkar v povezavi s tem izvajamo Bralno noč, pa je to praznovanje še posebej zanimivo. Bralna noč predstavlja posebno doživetje za vse tiste učence, ki skozi šolsko leto pridno berejo in usvojijo bralno priznanje oz. bralo značko. Teh učencev je iz leta v leto več in dokler bo tako, se nam ni treba bati, da bo knjiga šla v pozabo.

Čeprav letos naše Bralne noči v šoli ne bo, pa si jo lahko vsak zase pripravimo doma, in sicer lahko kar v noči s 23. na 24. april ali pa noč kasneje. J

Verjamem, da vam idej ne manjka. Zagotovo so vaše knjižne police doma polne zanimivih knjig, ki mogoče še niso prišle na vrsto za branje. Sezite po njih, naj zadihajo. Mogoče je še v šolskem bralnem nahrbtniku kakšna knjiga, ki je ostala neprebrana. Možnosti je več.

Sicer pa nam sodobna tehnologija omogoča številne načine, kako lahko pridemo v stik s pravljicami in drugimi zanimivimi zgodbami. Nekaj povezav vam bom pripela na tem mestu – pod besedilom, da vam prihranim čas. Vi pa razmislite o tem, kje si boste pripravili spalni kotiček in kako ga boste opremili.

Povabite tudi svoje starše, brate in sestre, da bo bolj praznično in zanimivo. Družite se s knjigo ob knjigi, predvsem pa se imejte lepo.

Spletne povezave

Kot vidite – možnosti za branje (in poslušanje) je več kot dovolj, manjkate samo še vi. 🙂

Ko bo Bralna noč za vami, pa pričakujem(o), da boste z nami delili svoje vtise o preživeti noči.

Kako pa? Meni ali svoji učiteljici pošlji kratko besedilo o preživeti noči, pošlji kakšno fotografijo, napiši kakšno zgodbico ali nadaljevanje prebrane zgodbice, nariši kakšno ilustracijo, napiši seznam najljubših besed ali skuj nove besede, sestavi tedenski meni – napiši, katera knjiga bo za »glavno jed« …. Možnosti je neskončno, samo malo časa in dobre volje potrebuješ. ***Naši e-naslovi so objavljeni na šolski spletni strani.
Pohiti, kajti nestrpno čakam(o) na tvoj ‘prispevek’.                                                                                                                                                                                                                           

Knjižničarka Lilijana Ladra

 

Skupno 11 obiskov, današnjih obiskov 1