Slovenski kulturni praznik, Prešernov dan, skušamo na šoli vsako leto obeležiti malo drugače, vse z namenom, da bi učencem približali Prešerna in njegovo poezijo.

Tokrat smo v ponedeljek, 3. februarja, v goste povabili Družinsko gledališče Kolenc, ki je za naše učence pripravilo dve predstavi.

Prva, z naslovom Povodni mož, je bila namenjena učencem od 1. do 5. razreda. Zgodbo o prevzetni Urški in Povodnem možu, ki jo je odpeljal v šumeče valove, so nastopajoči prestavili v današnji čas in jo priredili tako, da Urška na koncu ne konča tragično, ampak se odloči, da se bo raje poboljšala. Na ta način so poučno balado spremenili v zabavno predstavo.

Za učence od 6. do 9. razreda so pripravili predstavo S Prešernom prešerni, v kateri skuša fant Miha s poznavanjem Prešernovih pesmi osvojiti Jasno, v katero je zaljubljen. Odloči se za učno uro pri profesorici Slovenčevi, ki mu predstavi naslednje pesmi: Povodni mož, Orglar, Turjaška Rozamunda, Krst pri Savici – Uvod, Od železne ceste, Zdravljica, Glosa. Z njimi svoje navdušenje nad Prešernom prenese tudi na Miho.

V omenjenih predstavah so lahko učenci prisluhnili tudi zanimivim informacijam o življenju in ustvarjanju našega največjega pesnika, Franceta Prešerna.

Lilijana Ladra

Skupno 20 obiskov, današnjih obiskov 1