Že A. Einstein je dejal: “Če želite, da so bodo vaši otroci pametni, jim berite pravljice. Če želite, da bodo še pametnejši, jim berite še več pravljic.

Ena izmed pravljic, ki je zagotovo zaznamovala otroštvo mnogih izmed nas, je Andersenova Deklica z vžigalicami. Gre za žalostno oz. tragično zgodbo o deklici, ki si za silvestrovo ni upala domov k očetu, ker ni prodala niti ene vžigalice. Tako je bosa in premražena tavala naokrog po mestu in čakala na čudež. A tega ni bilo …

Dijaki Gimnazije Slovenj Gradec so omenjeno zgodbo postavili na oder, saj so želeli, da bi njeno globoko sporočilo doseglo čim več ljudi.

December je mesec, ko je predstava zaradi bližajočih se praznikov še posebej aktualna, zato smo si jo v ponedeljek, 16. 12. 2019, ogledali tudi z učenci 7., 8. in 9. razreda naše šole. Glede na to, da smo se pred ogledom predstave pri pouku slovenščine z učenci pogovorili o sami zgodbi in njeni sporočilnosti, so učenci lažje sledili plesnim prizorom, ki so upodabljali nasprotje med obiljem in revščino ter nas opozarjali na osamljenost človeka v današnji potrošniški družbi.

Žalostna usoda deklice se je učencev zagotovo dotaknila in jih napeljala k razmišljanju o tem, v kakšnem svetu živimo.

Lilijana Ladra

 

 

Skupno 21 obiskov, današnjih obiskov 1