»S knjigo v roki ti ne bo nikoli dolgčas.«


V torek, 16. aprila 2019, so se zlati bralci vseh osnovnih šol na Koroškem zbrali na Prevaljah, v rojstnem kraju bralne značke. Letos je bilo to že peto srečanje po vrsti in bo, kot kaže, postalo tradicionalno.

Prireditev je potekala v Družbenem domu v organizaciji OŠ Franja Goloba Prevalje, v sodelovanju z Občino Prevalje.

Najprej je vse prisotne pozdravila ravnateljica OŠ Franja Goloba, ga. Mira Hancman, nato je zbrane nagovoril še župan občine, g. Matic Tasič, ki je poudaril pomen branja za mlade in izrazil zadovoljstvo, da še vedno toliko mladih poseže po knjigi in vztraja ob njej.

Svoje navdušenje ob tolikšni množici zlatih bralcev je izrazil tudi podpredsednik Društva Bralne značke Slovenije, pisatelj Slavko Pregl.

Osrednja gostja prireditve pa je bila Ljoba Jenče, zbirateljica slovenskega ustnega izročila in poustvarjalka, pevka in pripovedovalka pravljic, ki od leta 1988 deluje kot svobodna umetnica in s svojimi nastopi razveseljuje ljubitelje besede doma in po svetu.

S svojim čarobnim glasom, s katerim je nenavadno živo pripovedovala pravljice in pela ljudske pesmi, z igranjem na razne nenavadne inštrumente, med katere je uvrstila tudi dva kamna prodnika, in z udarjanjem tolkala na sončni gong je dobesedno prikovala mlade bralce na sedeže. Po končanem nastopu je seveda požela velik aplavz in v srcih mladih poslušalcev zagotovo pustila neizbrisan pečat.

Z naše šole se je prireditve udeležilo 5 zlatih bralk in bralcev, ki so osvojili bralno značko vseh devet let šolanja. To so: Anže Paradiž, Neja Frajdl, Nika Krajcer, Jasmina Pokeržnik in Nastja Robin.

Iskrene čestitke!                                                                                                                                                                                          Lilijana Ladra

 

Skupno 78 obiskov, današnjih obiskov 1