“Nobena zabava ni tako poceni kot branje,

niti noben užitek tako dolgotrajen.” 

                 (Lady Montague)

 

 2. april je za vse bralce poseben datum. Pa ne samo zato, ker se je tega dne pred mnogimi leti rodil največji pravljičar na svetu, H. C. Andersen, pač pa tudi zato, ker je to uradni zaključek bralne značke. Do tega datuma morajo namreč učenci, ki želijo osvojiti BZ, prebrati določeno število knjig in se o prebranem pogovoriti s svojo mentorico/mentorjem.

V tem šolskem letu je bilo teh učencev kar 131, in sicer 100 od 1. do 5. razreda in 31 od 6. do 9. razreda.

Nagrada za njih je vsako leto bralno priznanje ali bralna značka, zadnja tri leta pa smo k temu dodali še možnost udeležbe na BRALNI NOČI.
Letos smo z izvedbo bralne noči malce pohiteli in smo jo organizirali že 12. aprila.

Učenci so se tega dne v šoli zbrali ob 18.30. Po uvodnem pozdravu jih je s svojo prisotnostjo razveselil koroški pisatelj, avtor mnogih nagrajenih knjig za mlade bralce, Primož Suhodolčan. V skupni uri druženja jih je dodobra nasmejal s smešnimi prigodami o svojih knjižnih junakih, ki so pridnim bralcem še kako poznani.

Temu nastopu je sledila večerja, tej pa delo v delavnicah, v katerih so učenci pridno poustvarjali na osnovi Suhodolčanovih zgodbo, pri čemer so največ pozornosti namenili nagajivemu Petru Nosu. Nastali so številni zanimivi in domiselni izdelki, vredni, da bi jih razstavili, a so jih učenci raje odnesli domov.

Po končanih delavnicah so se učilnice spremenile v spalnice, saj so si učenci po tleh razgrnili blazine in spalne vreče ter si tako uredili svoje spalne kotičke. Pred spanjem so se mlajšim pridružili učenci višjih razredov in jih skušali z branjem popeljati v svet sanj. A razburjenje je bilo preveliko in spanca ni in ni bilo na spregled. Kar precej časa je trajalo, da se je po šoli razlezel nočni mir in so knjižni junaki lahko opravili svoje poslanstvo …

Ob sedmih zjutraj so ponočnjaki pospravili učilnice in se odpravili v jedilnico, kjer jih je že čakal zajtrk. Po zajtrku so se učenci v spremstvu staršev odpravili domov. Zagotovo njihovemu pripovedovanju o zanimivem večeru in razburljivi noči ni bilo konca …

Lilijana Ladra

Skupno 49 obiskov, današnjih obiskov 1