Sedmošolec Nace Hranjec je v zadnjem obdobju veliko prostega časa namenil astronomiji.  Po uspešnem šolskem astronomskem tekmovanju, ki je bilo v začetku decembra 2018,  se je uvrstil na državno tekmovanje iz znanja astronomije, ki je potekalo 12. januarja 2019 na Gimnaziji Murska Sobota. Z doseženim devetim mestom si je prislužil zlato Dominkovo priznanje in povabilo za sodelovanje na 26. Sanktpetersburški astronomski olimpijadi.  Sanktpetersburška olimpijada je mednarodno tekmovanje, sestavljeno iz izbirnega kroga, teoretičnega in praktičnega dela. Na izbirni  del tekmovanja  so bili povabljeni le tekmovalci, ki so na državnem tekmovanju iz znanja astronomije za Dominkova priznanja v kategorijah 7., 8. in 9. razredov zasedli prvih deset mest.

V samo dveh dneh je moral Nace rešiti 5 zelo zahtevnih nalog, rešitve katerih sva poslala  na Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA Slovenije) v Ljubljano. Od tam pa so bile poslane v Rusijo na Sanktpetersburško  državno univerzo. Po uspešno rešenih nalogah izbirnega kroga se je Nace uvrstil na teoretični del tekmovanja, ki je potekalo 2. februarja 2019 na OŠ Ihan, v Domžalah. Učenci so se kar 4 šolske ure spopadali s težkimi nalogami iz astronomije in astrofizike. Pri tem pa niso smeli imeti nikakršnih pripomočkov, kot so kalkulator, zvezdna karta ali kakršnakoli druga pomagala. Le najboljših pet pa se je uvrstilo še na praktičen del tekmovanja, ki je potekalo 4. marca na OŠ Šentjanž pri Dravogradu. Tudi na praktičnem delu je Nace reševal naloge brez kakršnih koli pripomočkov. Na voljo je imel tri šolske ure. Tekmovanje je potekalo po pouku. Zopet smo rešitve nalog poslali v Ljubljano, od tam pa so bile poslane v Rusijo. Po mesecu dni čakanja na rezultate pa so iz Rusije prispele vesele novice. Nace je na 26. Sanktpetersburški astronomski olimpijadi dosegel 23. mesto in s tem bronasto priznanje. Kar pa je izjemen dosežek, saj je Sanktpetersburška astronomska olimpijada dvostopenjsko mednarodno astronomsko tekmovanje, na katerem sodeluje okoli 5000 šolarjev iz 50 regij Rusije in 10 držav sveta. Med njimi tudi iz Slovenije. Organizatorji tekmovanja so: Pulkovo – Astronomski observatorij Ruske akademije znanosti, Inštitut za uporabno astronomijo Ruske akademije znanosti, Sanktpeterburška državna univerza. Slovenski del tekmovanja pa  poteka pod okriljem DMFA Slovenije, ki organizira spletno povezavo z organizatorji v Rusiji in pripravi prevode nalog.

Poleg tega izjemnega dosežka pa se je Nace v letošnjem šolskem letu udeleževal tudi drugih šolskih in državnih tekmovanj in med drugimi prejel že srebrno državno priznanje iz znanja logike in zlato državno priznanje iz znanja razvedrilne matematike.  Nace je fant, ki ga matematika in njene veje že od nekdaj navdušujejo, zdaj pa je k temu dodal še astronomijo. Kot njegova mentorica lahko povem, da je Nace vedno pripravljen na pouk, na priprave na tekmovanje in z resnostjo ter natančnostjo pristopa k delu, je vedoželjen, si želi novih znanj. V priprave na tekmovanje je vložil veliko dodatnega dela, truda in časa. V času priprav na tekmovanje je njegov šolski dan trajal tudi od 7.30 do 15. 30. Vedela sem, da mu bo uspelo, zelo sem ponosna nanj in mu tudi v naprej želim še veliko dobrih rezultatov.

 

Mentorica

Janja Rotovnik,

prof. mat. in fiz., mag. prof. teh.

Skupno 18 obiskov, današnjih obiskov 1