V ponedeljek, 16. aprila 2018, je v Knjižnici Dravograd potekalo drugo srečanje zlatih bralcev v tem šolskem letu v okviru projekta »Knjižne mišice«, ki poteka v sodelovanju s Koroško osrednjo knjižnico Franca Sušnika in Gimnazijo Ravne. Namen tega projekta je, da bi mladi bralci spoznali splošne knjižnice na Koroškem in njihovo dejavnost.

Poleg zlatih bralcev naše šole so se srečanja udeležili tudi zlati bralci OŠ Dravograd.

Razdeljeni v skupine so morali učenci najprej po danih navodilih s pomočjo pantomime prikazati določene besedne zveze, ki jih pogosto uporabljamo v vlogi kletvic (npr. Pojdi se solit! Naj te koklja brcne! Tristo kosmatih medvedov!). Zatem so morali na knjižnih policah s pomočjo Cobissa ali ob pomoči knjižničarke poiskati knjigo, v kateri so poiskali primer zapisa t. i. ‘grdih’ besed. Namesto teh so morali poiskati lepe nove izraze, pri čemer so pokazali dobršno mero iznajdljivosti.

Vodje delavnic so merile čas, ki so ga učenci potrebovali za izpeljavo danih nalog. Člane zmagovalne skupine je čakala skromna nagrada – pisana vrtavka.

Druženje je trajalo dobro šolsko uro, učenci so bili vseskozi aktivni in dobro razpoloženi. Na koncu so prišli do spoznanja, da nam slovenski jezik ponuja več kot dovolj lepih, primernih izrazov, z uporabo katerih se lahko popolnoma izognemo neprimernemu govorjenju.

Lilijana Ladra

 

Skupno 54 obiskov, današnjih obiskov 1