V mesecu novembru smo v sodelovanju s Knjižnico Dravograd izpeljali dva dogodka, povezana s knjigo in branjem.

9. novembra smo s sedmošolci v okviru nacionalnega projekta »Rastem s knjigo« obiskali Knjižnico Dravograd. Projekt organizira Ministrstvo za kulturo v sodelovanju z Javno agencijo za knjigo ter v sodelovanju s splošnimi knjižnicami, slovenskimi osnovnimi in srednjimi šolami ter osnovnimi šolami s prilagojenim programom.

Namen omenjenega projekta, ki je letos potekal že enajstič, je spodbujanje bralne kulture med mladimi. Z njim bi radi osnovnošolce in srednješolce spodbudili, da bi brali leposlovna dela slovenskih ustvarjalcev. Tako sedmošolci vsako leto prejmejo izvirno slovensko mladinsko leposlovno delo. Letos je bila to knjiga pisatelja Vinka Möderndorferja z naslovom Kit na plaži.

Ob obisku knjižnice so knjižničarke sedmošolcem podrobneje predstavile projekt, življenje in ustvarjanje pisatelja V. Möderndorferja ter omenjeno knjigo. Učenci pa so se preizkusili tudi v iskanju podatkov o knjigah v sistemu Cobiss.

Že v lanskem šolskem letu nas je Knjižnica Dravograd povabila k sodelovanju pri projektu »Knjižne mišice«, v okviru katerega mladi bralci koroških osnovnih šol spoznavajo splošne knjižnice na Koroškem in njihovo dejavnost.

Odločili smo se, da se bodo teh srečanj udeleževali ‘zlati bralci’. To so učenci, ki so vseh devet let šolanja pridno brali, osvojili bralno značko in si s tem prislužili naziv ‘zlati bralec’.

23. novembra je bil izpeljan že tretji sklop Knjižnih mišic (dva sta bila v lanskem šolskem letu), ki je potekal v znamenju iskanja ‘izgubljenih’ knjig. Ljudje mogoče celo življenje iščemo pravo knjigo, a je ne najdemo. Nemalokdo pa se odloči in jo napiše kar sam. Naši mladi bralci so bili na omenjenem srečanju vseskozi aktivni − iskali so ‘izgubljene’ knjige, pisali kratke knjižne odlomke ter razmišljali o izgubljenem pomenu in iskanju smisla življenja …

Lilijana Ladra

Skupno 1 obiskov, današnjih obiskov 1