Že nekaj časa smo imeli na naši šoli željo, da bi se pobliže seznanili in povezali s kakšno šolo v Avstriji. Tej ideji je bila seveda najbolj naklonjena učiteljica nemščine, Janja Hanjže. V zadnjem času je kar nekaj šol z avstrijske Koroške povabila k sodelovanju, a odziv ni bil takšen, kot je pričakovala. Dokler niso zanimanja za to posebno vrsto druženja pokazale učiteljice šole Neue Mittelschule iz Dobrle vasi (nemško Eberndorf). To je eden izmed krajev na avstrijskem Koroškem, kjer živi močna skupnost koroških Slovencev. Šola sicer ni dvojezična, se pa skupina učencev uči slovenščino.

Ne dolgo nazaj sta nas obiskali ravnateljica te šole in ena izmed učiteljic. Ogledali sta si našo šolo in se z go. ravnateljico, Dragico Jurjec, ter učiteljico Janjo Hanjže dogovorili, da bomo načrt o sodelovanju med šolama tudi udejanjili. Za tesnejše sodelovanje smo izbrali naše sedmošolce, ki imajo kot izbirni predmet nemščino. Obvladajo jo približno toliko kot učenci iste starosti v zgoraj omenjeni šoli obvladajo slovenščino.

Učenci so si že nekaj časa dopisovali in se spoznavali preko e-mejlov, želja vseh pa je bila, da bi se tudi v živo srečali.

Tako smo se v torek, 26. 4. 2016, v okviru športnega dne sedmošolci skupaj z razredničarko, ravnateljico, učiteljico nemščine ter učiteljem športa odpravili na obisk v Dobrlo vas. Kljub zelo mrzlemu jutru nas je kmalu pozdravilo sonce in poskrbelo za dobro vzdušje.

Bili smo navdušeni nad lepotami kraja, kjer se šola nahaja, še bolj pa nad toplim sprejemom, ki so nam ga pripravili.

Po kratkem kulturnem programu so nas popeljali na ogled šole, nato pa na bližnje šolsko igrišče, kjer so se fantje takoj pomerili v nogometu. Zatem smo odšli v telovadnico, kjer je sledilo spoznavanje učencev in kratko tekmovanje v športnih igrah. Tu se je ponovno izkazalo, da šport res povezuje, kajti izginile so še zadnje sledi zadrege, ki je bila prisotna na začetku.

V času kosila so nas pogostili z okusnimi špageti, ki so jih posebej za nas pripravile učiteljice kar v kuhinji, namenjeni gospodinjskemu pouku. Na tej šoli namreč nimajo šolske kuhinje, saj tudi nimajo organizirane šolske prehrane kot pri nas. Zaradi tega je bil ta obrok še slastnejši.

Prijetno utrujeni in polni novih vtisov smo se po kosilu odpravili nazaj v Slovenijo. Še prej pa so si učenci obljubili, da si bodo pridno pisali …

Mi pa bomo zagotovo nestrpno čakali, da nas bodo učenci in učitelji iz Neue Mittelschule v mesecu juniju razveselili z obiskom.

Lilijana Ladra

Skupno 35 obiskov, današnjih obiskov 1