V petek, 29. 1. 2016, so imeli učenci od 6. do 9. razreda kulturni dan. V sklopu tega so se ob dveh popoldan odpravili proti Mariboru. Tam so se najprej ustavili pri pisarni TIC, kjer sta jih že čakala dva vodiča, ki sta jih, razdeljene v dve skupini, popeljala na ogled štajerske prestolnice.

Vodenje je potekalo po ulicah in trgih starega mestnega jedra, pri čemer so si lahko učenci ogledali številne znamenitosti, kot so mestni grad, Frančiškanska cerkev, kužno znamenje, Židovska četrt s sinagogo, vodni stolp, rotovž, zgradba SNG Maribor, cerkev sv. Janeza Krstnika, glavni trg, Trg Leona Štuklja, kjer je ravno tistega dne potekalo žrebanje štartnih številk za Zlato lisico, in še mnoge druge posebnosti, vredne ogleda. Učenci so z zanimanjem prisluhnili vodiču, ki je ob vsaki zgoraj omenjeni znamenitosti povedal marsikaj zanimivega ali nenavadnega.

Ogled mesta se je po uri in pol končal na Lentu, kjer so lahko videli več kot 400 let staro vinsko trto, vpisano v Guinnessovo knjigo rekordov. Le-ta še danes rodi sladke grozde, iz katerih vsako jesen stisnejo okoli 25 litrov vina, ki pa jim služi le v protokolarne namene.

Od tu so se peš odpravili preko starega mostu čez reko Dravo proti II. gimnaziji Maribor, kjer so si v njihovem amfiteatru ogledali fantazijski muzikal Alica v čudežni deželi.

Muzikal, poln domišljije in humorja, je bil izvajan v angleškem jeziku, zaradi česar so morebitne težave z razumevanjem odpravili tako, da so sočasno predvajali slovenske podnapise.  Trajal je dobri dve uri z vmesnim 15-minutnim odmorom, v katerem so lahko učenci malo zbrali svoje prve občutke. Z gotovostjo lahko rečem, da je bilo teh občutkov ogromno, saj so nastopajoči navdušili s svojo igro, kostumi, rekviziti, plesom, predvsem pa s petjem največjih uspešnic priznanih glasbenih legend, kot so The Beatles, The Who, Jefferson Airplane, Queen, The Rolling Stones, Talking Heads, Earth Wind and Fire, Tom Waits, Tom Jones, Nancy Sinatra in mnogih drugih.

Učenci so se iz dvorane odpravili polni lepih vtisov, hkrati pa bogatejši za eno od resnic, ki jih je spoznala Alica, ko je pristala v čudežni deželi – nikoli ne smemo do konca odrasti.

Zapisala Lilijana Ladra

 

Skupno 26 obiskov, današnjih obiskov 1