V šolskem letu 2015/2016 nas je Knjižnica Dravograd povabila k sodelovanju pri projektu »Najstniki spoznavajo koroške knjižnice«. V okviru tega projekta naj bi mladi bralci koroških osnovnih šol skozi tri srečanja spoznavali vse štiri splošne knjižnice na Koroškem in njihovo dejavnost.

Osnovni šoli Šentjanž in Dravograd sta se odločili, da bosta udeležbo na teh srečanjih omogočili Zlatim bralcem, torej tistim učencem, ki so vsa leta šolanja osvojili bralno značko.

Prvo srečanje za učence teh dveh šol je potekalo v ponedeljek, 30. 11. 2015, v Knjižnici Dravograd, in sicer v sodelovanju s člani debatnega krožka Gimnazije Ravne na témo »Grda beseda svoje mesto najde«.

Srečanje je bilo zasnovano kot nekakšne Knjižne olimpijske igre, saj so se udeleženci skozi pet iger pomerili v poznavanju številnih ‘grdih’ besed in besednih zvez, raziskovali njihovo rabo v vsakdanji komunikaciji in pojavljanje teh besed v literaturi.

Pri tem so skušali poiskati odgovore na vprašanja, kot so: Zakaj se kletvice in druge grde besede pojavljajo v literaturi?, Kakšen pomen imajo te besede v literaturi?, Zakaj sploh preklinjamo?, Kaj želimo izraziti z izbiro takšnih besed oz. s takšno komunikacijo? …

Temu primerni so bili tudi naslovi iger, v katerih so se udeleženci pomerili, in sicer:

  • Pantomima (prikaz besednih zvez s slabšalnim pomenom),
  • Popravimo grde besede,
  • Iskanje knjig z grdimi besedami,
  • Izumljanje novih lepih slovenskih grdih besed,
  • Uporaba grde besede v knjižnih delih.

Udeleženci so bili celo uro, kolikor je trajalo srečanje, aktivni in dokaj izenačeni v merjenju knjižnih moči. Vse skupaj se je odvijalo pod budnim očesom žirije, člani katere so pridno seštevali prislužene točke in na koncu razglasili rezultate ‘tekmovanja’. Naši učenci niso bili ravno med tremi najboljšimi skupinami, so pa vsekakor ponovno potrdili rek: Važno je sodelovati, ne zmagati.

V šolo so se vrnili z novo, prijetno izkušnjo in s spoznanjem, da so s knjigo v roki močnejši in bogatejši …

Lilijana Ladra

 

Skupno 25 obiskov, današnjih obiskov 1