V torek, 2. 12. 2014, smo imeli učenci 6. in 7. razreda 3. tehniški dan, v okviru katerega smo si ogledali Muzej gozdarstva in lesarstva Vrbovec v Nazarjah in Muzej premogovništva v Velenju.

Prvi je bil na vrsti ogled Muzeja Vrbovec, kjer smo si ogledali stalno razstavo o gozdarstvu in lesarstvu na območju Zgornje Savinjske doline. Izvedeli smo marsikaj o pomenu gozdov v Sloveniji, o drevesnih vrstah, o sečnji in spravilu lesa v preteklosti, o splavarjenju lesa ter o začetkih obrti, kot so kolarstvo, mizarstvo in tesarstvo. Ogledu je sledilo reševanje učnih listov, s katerimi smo preverili, kaj smo si pri ogledu razstave zapomnili.

Zatem smo se odpeljali v Velenje na ogled Muzeja premogovništva. Ko smo si ob prihodu nadeli zaščitni površnik in čelado, smo se z najstarejšim še delujočim rudarskim ‘jaškom’ iz leta 1888 odpeljali 160 metrov pod zemljo. Tam se v opuščenem delu premogovnika nahaja  zbirka, ki prikazuje premogovništvo od samih začetkov pred več kot 135 leti do danes. Ogled je popestren z multimedijsko opremo, tako da smo imeli občutek, da smo tudi mi del podzemnega rudarskega sveta. Proti koncu ogleda smo imeli pravo knapovsko malico, nato pa smo se z rudarskim vlakom odpeljali nazaj proti dvigalu in proti površju, kjer smo se poslovili z rudarskim SREČNO.

Bilo je poučno in zabavno.

Lilijana Ladra

 

Skupno 33 obiskov, današnjih obiskov 1