14. november-Svetovni dan sladkorne bolezni

Ljudje s sladkorno boleznijo so taki KOT TI IN JAZ, ne obravnavajte jih drugače.


14. novembra obeležujemo svetovni dan sladkorne bolezni, s katero se vsak dan spoprijema 366 milijonov ljudi na svetu. Predvideva se, da bo število obolelih tudi v prihodnosti strmo naraščalo. Zato Mednarodna zveza za sladkorno bolezen (IDF) vsako leto opozarja na pomembnost preventive, zgodnjega odkrivanja in izobraževanja o sladkorni bolezni. Zveza društev diabetikov Slovenije in lokalna društva diabetikov izvajajo številne aktivnosti, ki podpirajo prizadevanja mednarodne zveze, letos združenih pod geslom Ljudje s sladkorno boleznijo so taki KOT TI IN JAZ, ne obravnavajte jih drugače. S to boleznijo se žal srečujejo tudi naši starši in sorodniki, pa tudi že nekateri otroci.  Tudi na šoli izvajamo nekatere preventivne dejavnosti z namenom ozaveščanja in preprečevanja te hude, neozdravljive bolezni.
 Letos smo se  že štirinajstič udeležili tekmovanja iz znanja o sladkorni bolezni, ki je potekalo v soboto, 9. novembra, na Ravnah na Koroškem. Žiga Kreft iz 8. razreda je ponovil lanski dosežek- srebrno državno priznanje.
Prav tako pa smo se že tretje leto zapored odzvali povabilu društva diabetikov Polžki Dravograd in 14. novembra organizirali skupni pohod, tokrat od šole po kolesarski stezi do bivše tekstilne tovarne in nazaj. Pohoda so se udeležili devetošolci, predstavniki kluba Zdrave šole ter člani društva Polžki. Kljub turobnemu vremenu je pohod potekal v prijetnem vzdušju, člani društva pa so nas obdarili z ličnimi kapami in mandarinami, za kar se jim zahvaljujemo.
                                                                                                                                                    Marinka Mori
Skupno 8 obiskov, današnjih obiskov 1