FOLKLORA V PETEM RAZREDU

 

To šolsko leto je tudi naš razred sodelovali pri folklori. K tej dejavnosti smo se prijavili vsi iz razreda. Naša mentorica je bila naša razredničarka, Zdenka Krajnik.

Naučili smo se veliko novih plesov, ki jih prej še nismo poznali. Peli smo veliko ljudskih pesmi in se igrali igre naših babic in dedkov. Precej smo vadili, ker smo se želeli predstaviti na območnem tekmovanju otroških folklornih skupin s Koroške. Tekmovanje je bilo v Mislinji. Tam smo se odlično odrezali in dosegli prvo mesto. S tem smo se uvrstili na regijsko tekmovanje otroških folklornih skupin Zahodne Štajerske in Koroške, ki je bilo 25. aprila v Šoštanju.

Splet se je imenoval »Lubija ji dej«. Govori o tem, kako sramežljiv fant dobi kazen, da mora poljubiti dekle, a on tega noče. Najprej se sprejo, nato skupaj zaplešejo. Ker fant noče poljubiti deklice, jo raje potegne za kito in zbeži. Deklica vsa jezna grozi, da ga bo povedala mami. Plesa sta spremljali Neja na klarinet in Anja na violino. Kite so nam pomagale splesti mame in babice. Obleke, ki smo jih oblekli, so bile iz leta 1912, t. j. iz časa pred prvo svetovno vojno. Obleke je pohvalila celó komisija na regijskem tekmovanju. Nastopilo je veliko dobrih skupin iz različnih krajev Slovenije.

Zdaj vemo, kako so prosti čas preživljali naše babice in dedki, in vemo, da jim ni bilo dolgčas, ker so se veliko družili.

Fotografije:

Tjaša Uršnik, 5. r
Skupno 4 obiskov, današnjih obiskov 1