ŽELJE NAŠIH  OTROK NA NOVOLETNI SMREKICI V PARLAMENTU

Za letošnji praznični december je Državni zbor RS povabil skupino Arhitektura in otroci (AIO), da pripravi in okrasi novoletno smrekico v stavbi Parlamenta RS. Za ta namen so povabili k skupnemu sodelovanju izbrane osnovne šole, da so se pridružile pri ustvarjanju novoletnih okraskov.  Iz vsake regije je sodelovala ena ali več osnovnih šol, da pripravijo 200 okraskov, na katere so otroci napisali svoje želje o prostoru in sorodnih temah (kaj bi želeli spremeniti doma, v svoji sobi, na poti v šolo, v šoli sami ali okrog nje, v svoji ulici, v domačem kraju…, kaj pogrešajo (igrala, klopi, igrišča, prostor za druženje…). Iz naše šole je v Ljubljano potovalo 100 želja otrok, ki sedaj visijo v Parlamentu z upanjem, da se kakšna uresniči.

V soboto, 1.12.2012, je  v stavbi Parlamenta RS potekalo krašenje.  Krašenja se je s starši udeležila tudi učenka 6. razreda Zala Goričan, ki je na smrečico obešala želje otrok OŠ Šentjanž pri Dravogradu. Sama o sobotnem dopoldnevu pravi tako:

“V soboto, 1.12.2012, sem šla v Parlament. Okrog pol enajstih smo otroci iz različnih krajev začeli krasiti jelko. Kar nekaj časa je minilo, da smo končali, saj je bilo okraskov zelo veliko. Nastalo je drevo želja z 2400 željami o oblikovanju kraja. Med njimi so tudi želje učencev naše šole. V dvorani, kjer smo krasili jelko, je bila narisana freska, ki jo je naslikal Slavko Pengov. Obrise je slikal dve leti in pol, s pomočjo študentov pa jih je barval šest mesecev. Ta freska prikazuje različna obdobja v Sloveniji. Ko smo končali, smo odšli na ogled Parlamenta. Bili smo v veliki dvorani, ki mi je bila najbolj všeč. Na poti do dvorane sem opazila mozaik, ki je bil zelo velik in je sestavljen iz veliko malih kamenčkov. Po koncu ogleda smo dobili še rogljičke in sok. Ta izlet mi je bil zelo všeč, saj se to ne zgodi vsak dan.”

Zala GORIČAN in Renata SEŠEL

                                            

 

Skupno 28 obiskov, današnjih obiskov 1