NARAVOSLOVNI DAN NA SREDNJI ŠOLI MUTA


V petek, 17.3.2012, smo učenci 9. razreda imeli naravoslovni dan na Srednji šoli Muta. Po jutranji malici smo se s z dvema kombijema odpeljali proti Muti.

Na Srednji šoli nas je pozdravil in nam zaželel prijetno dobrodošlico gospod ravnatelj te šole. Sledila je predstavitev poteka naravoslovnega dne, v katerem smo se seznanili o pomembnosti krem za sončenje in označevalnih faktorjih. Po uvodnem delu smo se razdelili v dve skupini fantov in deklet. Fantje smo ostali skupaj in se pripravili za izdelavo mila in soli. Razdelili smo se v dve skupini ter se pripravili za delo tako, da smo si  nadeli plašče in zaščitna očala. Ena skupina fantov je ob pomoči dijakov izdelovala milo, druga pa sol. Dekleta pa so odšla v drugo skupino. Postopek izdelave mila je bil daljši od postopka izdelave soli. Milo, ki smo ga pripravili, se bo moralo strjevati še tri tedne, preden bo pripravljeno za uporabo.

Sledilo je merjenje zaščitnega faktorja kreme za sončenje. Meritev smo izvajali na prostem, s pomočjo posebne naprave za merjenje. Kremo smo nanesli na prozorno ploščico in po 20 sekundah izmerili UVB in UVA sevanje. Rezultate smo skupaj s profesorico, ki je vodila delavnico, analizirali.

Po krajšem odmoru in okrepčitvi s sokom je sledila predstavitev čistilne naprave. Ob tem smo spoznali pomen in sestavne dele čistilne naprave. Po predstavitvi pa smo tudi z eksperimentalnim delom odkrivali delovanje čistilne naprave in ob pretakanju umazane vode spoznali, kako lahko iz nje odstranimo umazanijo in pridemo ponovno do čiste vode.

Naravoslovni dan smo uspešno zaključili in se polni vtisov, novih znanj in spoznanj odpravili nazaj proti domu.

                                                                                                                                                        Žan Onuk, 9. r

Skupno 28 obiskov, današnjih obiskov 1