31. januar je Dan brez cigarete. Namen tega dne je, da se ta dan zavedamo pasti in škodljivosti kajenja in tako obvarujemo svoje zdravje in zdravje drugih (pasivno kajenje) pred to škodljivo skušnjavo. Čeprav trend kajenja med mladimi upada, je prav, da to tematiko obravnavamo že dovolj zgodaj. Pri pouku biologije smo v 8. razredu pri spoznavanju dihal obravnavali tudi bolezni ter poškodbe dihal. Pripravili smo tudi nekaj protikadilskih plakatov.

Spoznali smo, da kajenje poškoduje sluznico dihal in prebavil, močno poslabša sposobnost vohanja in okušanja ter povzroča bolezni dihal, srca in ožilja ter številne druge bolezni, rakava obolenja. Ker nikotin povzroča bolezni ožilja, so kadilci dvakrat bolje podvrženi srčni kapi kot nekadilci. Posledic kajenja občutijo tudi nekadilci, ki so prisiljeni vdihovati dim – pasivno kajenje. Tako je v Sloveniji kajenje tobaka še vedno najpomembnejši vzrok smrti.

V cigareti je veliko zdravju škodljivih snovi, ki se ob vžigu spremenijo v 7000 kemikalij, od katerih je kar več kot polovica karcinogenih (povzročajo raka). Omembe vredni sta snovi nikotin in katran. Nikotin povzroča zasvojenost od cigaret in ima na naše zdravje številne negativne učinke: povišan krvni tlak in bitje srca, povzroča glavobole, omotico in motnje spanca. Katran, ki se odlaga ob vdihovanju dima v pljučih, vsebuje tudi veliko rakotvornih snovi.

Kot alternativa kajenju se v družbi pojavlja uporaba elektronskih cigaret. Tako med mladimi vedno bolj popularno »vapanje« ni tako neškodljivo kot se nam zdi na prvi pogled. Vsako prekomerno kajenje škoduje našemu zdravju. Če se hočemo izogniti boleznim povezanih z kajenjem, je najboljše zdravilo, da ne začnemo kaditi oz. da s kajenjem prenehamo čim prej.

 

Tekst pripravila: učenka Kaja in učitelj Blaž

Skupno 38 obiskov, današnjih obiskov 1