Dan reformacije je za Slovence pomemben praznik. Nosilec reformacije na Slovenskem je bil Primož Trubar s svojo prvo knjigo v slovenščini, Katekizem.

Reformacija je na slovensko ozemlje prišla iz Nemčije. Tam je duhovnik Martin Luther zahteval, naj se Rimskokatoliško cerkev reformira oziroma spremeni. Ni se mu zdelo prav, da cerkev ljudem odpušča grehe proti plačilu. Trdil je tudi, da bi morala Cerkev prevesti Biblijo iz latinščine v ljudske jezike, tako da bi jo lahko razumeli tudi navadni ljudje.

Trubar je tako kot drugi protestanti menil, da morajo Slovenci brati Biblijo v svojem jeziku. A slovenski jezik takrat uradno še ni obstajal, saj ga nihče še ni zapisal v nobeni knjigi. Zato se je Trubar domislil, da bo prvo slovensko knjigo napisal sam. Toda znašel se je pred težavo, saj Slovenci govorimo veliko število različnih narečij. Odločil se je, da jo bo napisal v preprostem narečju in zato izbral jezik, ki so ga govorili na ozemlju današnje osrednje Slovenije.

Knjigo je izdal leta 1550 in jo poimenoval Katekizem. Vanjo je zapisal tudi nagovor “Vsem Slovencom gnado, mir, milost” in s tem prvič v zgodovini v knjigo zapisal besedo Slovenci. V knjigi so pesmi, pridige in verske resnice. Ker pa takrat večina Slovencev ni znala brati in pisati, je napisal še Abecednik, priročnik za učenje branja in pisanja.

Trubar je za časa svojega življenja poleg Biblije in Abecedarija izdal tudi številne druge knjige in celo koledar.

Ob dnevu reformacije vas spodbudimo, da sežete po kašni dobri knjigi. Obilo veselja ob branju vam želimo.

Skupno 16 obiskov, današnjih obiskov 1