“Kdor bere knjige,

živi tisoč življenj.”

(G. R. R. Martin)

V mesecu maju, natančneje 12. in 14. maja, so sedmošolci naše šole v okviru nacionalnega projekta »Rastem s knjigo« obiskali Knjižnico Dravograd. Razreda sta se v Dravograd odpravila ločeno, da se je ohranil razredni mehurček. Izvedba tega projekta je bila sicer načrtovana že v januarju, a smo čakali na izboljšanje epidemiološke slike.

Omenjeni projekt že vrsto let pripravlja Javna agencija za knjigo v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Zavodom RS za šolstvo, Združenjem splošnih knjižnic, Društvom šolskih knjižničarjev Slovenije in Društvom slovenskih pisateljev.

Izvajati so ga začeli z namenom, da bi mladim približali kakovostna slovenska mladinska leposlovna dela in na ta način mlade še dodano motivirali za branje. Vanj so vključili sedmošolce slovenskih osnovnih šol, ki ob obisku splošne knjižnice vsako leto prejmejo v dar knjigo slovenskega avtorja/avtorice. Letos je bila to knjiga Mateta Dolenca: Kako dolg je čas, z ilustracijami Ane Maraž (založba Beletrina).

Ob obisku Knjižnice Dravograd je knjižničarka Jerneja Ban učencem najprej podrobneje predstavila omenjen projekt in izbrano knjigo. Nato je povedala nekaj zanimivosti o avtorju knjige Matetu Dolencu in njegovih prizadevanjih za ohranjanje narave. Skupaj so si ogledali kratek predstavitveni film o podarjeni knjigi, temu pa je sledil prikaz iskanja gradiva v sistemu Cobiss, v katerega so po novem vključene tudi šolske knjižnice. Pred odhodom so si učenci ogledali knjižnico in ugotavljali, v čem se postavitev gradiva razlikuje od tistega v naši šolski knjižnici.

Verjamem, da se bodo z veseljem lotili branja podarjene knjige in jo mogoče uvrstili tudi na svoj seznam prebranih knjig za bralno značko.

Lilijana LADRA

 

Skupno 42 obiskov, današnjih obiskov 1