V četrtek, 11. 1. 2018, smo devetošolci v okviru tehniškega dne obiskali Srednjo tehnično šolo na Ravnah. Ob prihodu so nas razdelili v tri skupine, vsaka skupina se je priključila eni od pripravljenih delavnic. Ena delavnica je trajala eno šolsko uro, potem pa so se skupine zamenjale.

Skupina, v kateri sem bila jaz, je v prvi delavnici preizkusila sestavljanje vozila iz LEGO kock. Okoli motorčka smo morali sestaviti kolesa in ogrodje vozila, katerega smo želeli narediti. Posebnih navodil nismo dobili, lahko smo sestavljali po svoje ali pa po narejenem modelu. Na koncu bi lahko vozilo tudi vklopili. Če je imelo vozilo en motorček, je vozilo naprej in nazaj, če pa je imelo dva motorčka, se je lahko premikalo tudi levo in desno.

Druga delavnica je vključevala izdelovanje izdelkov iz žice. Imeli smo navodilo, po katerem smo izdelali zanimivo igračo. Na voljo smo imeli klešče za zvijanje žice in klešče, s katerimi smo lahko žico skrajšali. Nastali so zanimivi izdelki.

V tretji delavnici je potekalo delo z računalniki. Pri tem smo s posebnim programom preizkusili, kako lahko naredimo načrt za nek izdelek. Program je omogočal tudi prikaz izdelka v 3D.

Četrta, zadnja delavnica, je bila v povezavi z elektriko. Tu smo lahko delali različne stvari, npr. žice smo povezali s kondenzatorji, da sta lučki, ki smo ju vključili, utripali. Dodana so bila tri stikala, vendar smo morali žice postaviti tako, da je vsako stikalo lahko prižgalo vse tri lučke naenkrat.

Na koncu so nas v predavalnici s pomočjo kratkega filma seznanili s poklici, za katere izobražuje omenjena šola, ter na ta način zagotovo prepričali tudi koga od nas, da si bo za nadaljnje šolanje izbral prav to srednjo šolo.

Blažka Merc Praper

Skupno 45 obiskov, današnjih obiskov 1