V četrtek, 22. junija 2017, smo se učenci in učitelji OŠ Šentjanž pri Dravogradu in šole iz Dobrle vasi odpravili na ogled Maribora. Najprej smo se srečali na naši šoli, kjer smo pokramljali ob malici in se nato s prijaznim šoferjem in luksuznim avtobusom odpeljali proti Mariboru. Bilo nas je 44 učencev, osem učiteljev ter krasen vodič, gospod Štefan Lesjak, ki nas je ves čas spominjal na lepote naše dežele in opozarjal na znamenitosti po Dravski dolini in kasneje po Mariboru.

Najprej smo se peljali pod Pohorje, kjer smo podoživljali bučno navijanje, ki se vsako leto ponovi v zimskem času, ko tu poteka mednarodno smučarsko tekmovanje v slalomu in veleslalomu Zlata lisica. V ciljni areni Snežnega stadiona so se učenci že spoprijateljili in učenci iz osnovne šole Šentjanž so učencem iz Dobrle vasi zaplesali moderni ples Hip hop.

Po tej kratki predstavi smo se odpravili v center mesta Maribor do Slomškovega trga, kjer stoji spomenik našega velikega moža A. M. Slomška, ki je bil prvi škof mariborske lavantinske škofije. Stopili smo v ohlajeno stolno cerkev sv. Janeza Krstnika, ki so jo zgradili že v drugi polovici 12. stoletja. Občudovali smo freske in arhitekturne zanimivosti.

Nato nas je pot vodila mimo pošte, ki se nahaja v mogočni neorenesančni zgradbi iz leta 1894, proti Glavnemu trgu do mestne hiše ali rotovžu. Osrednji del trga predstavlja kužno znamenje, ki so ga Mariborčani postavili svojim someščanom, umrlim v epidemijah kuge.

Na Glavnem trgu smo videli celoten jezuitski kompleks, kjer so danes Pokrajinski muzej, Alojzijeva cerkev ter zgradba nekdanje gimnazije iz leta 1758. Ustanovitev te šole predstavlja začetek visokega šolstva v Mariboru.

Pot nas je vodila do reke Drave, na Lent ali Pristan, kjer je mesto nastalo. Tu so nekoč pristajali splavi in majhne tovorne ladje − šajke. Les so plovili iz pohorskih in koroških gozdov proti Donavi in Črnem morju.

Ob Dravi smo občudovali okrogli Sodni stolp iz leta 1310, kjer se je že nekoč razprostirala tržnica. Ustavili smo se ob najstarejši vinski trti na svetu, ki še vedno rodi in je postala simbol mesta Maribor kot mesto vina in vinske trte. Vsakoletna »trgatev« v oktobru je praznik vinogradnikov, ki prikazujejo s trgatvijo povezane stare običaje.

Visokemu mestnemu obzidju se je v času utrjevanja mesta proti Turkom pridružil leta 1555 še Vodni stolp, kjer je danes v značilni renesančni utrdbi vinoteka slovenskih vin.

Skupno druženje se je nadaljevalo ob reki Dravi, kjer smo šli na pico. Po kosilu smo se vrnili v center mesta, kjer smo imeli možnost videti prelepi park s tremi ribniki in uživati v skupnem druženju s prijatelji onkraj meje. Po tem druženju smo sedli na avtobus in se odpeljali proti Koroški.

Neverjetno, kako lepe prijateljske vezi so se spletle med nami. Obljubili smo si, da jih bomo vsakoletno utrjevali in spletali. Najlepša zahvala gre našemu vodiču, gospodu Štefanu Lesjaku, ki nas je vodil od ene do druge znamenitosti ter nas navduševal s svojim znanjem, pristnostjo in dobrodušnostjo.

Z učiteljico iz Dobrle vasi, Sonjo Kampusch, smo se dogovorili, da bomo podobno dogodivščino v naslednjem šolskem letu ponovili.

 

Janja Hanjže

Skupno 17 obiskov, današnjih obiskov 1