»Knjiga je prijateljica,

zaradi katere starša ne bosta huda,

če gre s teboj v posteljo.«

                                             (Ivan Sivec)

23. april je svetovni dan knjige in avtorskih pravic. To je dan, ko praznujejo pisatelji, ilustratorji, knjižničarji in vsi, ki imamo radi knjige.

UNESCO je ta dan razglasil leta 1995 z nekakšnim simbolnim sporočilom v povezavi s katalonskim praznikom iz 17. stoletja, sv. Jurijem, ko so fantje dekletom podarjali vrtnice kot simbol lepote, dekleta pa fantom knjige kot simbol znanja in učenosti.

Slovenija je ena redkih evropskih držav, ki praznik knjige praznuje cel teden. V tem času se pri nas odvijajo številne prireditve, povezane s knjigo in branjem. Med drugim od leta 2014 tudi Noč knjige, ki je bila letos v petek, 21. aprila.

Tudi na naši šoli smo se pridružili temu praznovanju in prav 21. aprila za vse pridne bralce, ki so v tem šolskem letu osvojili bralno značko, prvič organizirali bralno noč.

Učenci so se v šoli zbrali ob 18.30. Najprej so si ogledali gledališko predstavo Pepelka v izvedbi učencev iz OŠ Kapla.

Zatem so imeli v jedilnici večerjo, kateri je sledilo delo v delavnicah. Naključno so bili izbrani v posamezne delavnice (literarno, likovno, glasbeno, lutkovno, gledališko, gibalno), v katerih so poustvarjali v povezavi z gledano predstavo. Delavnice so trajale kar dve šolski uri in nastalo je precej zanimivih in ustvarjalnih izdelkov.

Po končanih delavnicah je bilo potrebno učilnice spremeniti v spalne prostore, saj so učenci to noč prespali kar v razredih. Pred spanjem so se starejše učenke pridružile mlajšim in jim prebirale pravljice ter jih skušale tako čim prej popeljati v svet sanj in domišljije.

A spanec kar ni in ni hotel priti, saj je bilo razburjenje zaradi posebnosti večera preveliko. Toooooliko zanimivega se je zgodilo ….

In že je bila ura sedem zjutraj, ko je bilo treba vstati, pospraviti učilnice in se odpraviti na zajtrk, s katerim nas je pričakala prijazna kuharica.

Ob osmi uri pa so se učenci v spremstvu staršev odpravili domov, kjer zagotovo še vedno podoživljajo zanimive trenutke preživete bralne noči.

Lilijana Ladra

 

Skupno 30 obiskov, današnjih obiskov 1