“V Evropski uniji vsako leto zavržemo več kot 2 milijardi ton odpadkov. V Sloveniji več kot 4 milijone ton. Vsak od nas zavrže na leto več kot 400 kg odpadkov, od tega je kar petina hrane in veliko stvari, ki so še uporabne. Preprečevanje nastajanja odpadkov je v Evropski uniji in Sloveniji zato že dolgo prioriteta.” (ttps://www.gzs.si/zbornica_komunalnega_gospodarstva/vsebina/Skupaj-za-boljšo-družbo/Evropski-teden-zmanjševanja-odpadkov-2016)

V okviru Zdrave šole se že nekaj let trudimo, da bi po svojih močeh prispevali k zmanjševanju odpadkov, saj le-ti postajajo eden večjih problemov naše družbe. Letošnja tema je bila zmanjševanje odpadne embalaže, mi smo pa težili k temu, da ne bi rabljena oblačila in drugi uporabni predmeti  prehitro končali v smeteh, ampak bi jih še koristno uporabili. Od ponedeljka do srede so osmošolci v knjižnici zbiraliin sortirali prinešene stvari , nato pa jih v sredo po malici razstavili v jedilnici. V zelo kratkem času so oblačila in drugi predmeti  našli nove lastnike. Predvsem igrače, knjige, družabne igre ter kozarci so šli za med. Po eni uri so ostali le trije kosi oblačil, ki jih bomo darovali v CPU kontejner.

Dejavnost je potekala že četrto leto in veseli nas, da se vsako leto najde več predmetov, ki zamenjajo lastnike in še nekaj časa služijo svojemu namenu.

Za Zdravo šolo  zapisala Marinka Mori

Skupno 35 obiskov, današnjih obiskov 1